SANEP: Volební preference duben 2018

10.05.2018 9:49

Hnutí ANO v dubnu stále s velkým odstupem vede, voličský elektorát ODS, Pirátů a SPD nadále roste

SANEP: Volební preference duben 2018
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

I přes mírný pokles voličského zájmu i nadále nejsilnější hnutí ANO nechává své politické konkurenty daleko za sebou. Hnutí ANO se v dubnu těšilo přízni 28,6% voličů. Přitom druhou ODS by v dubnu volilo 13,6% voličů. Hnutí ANO tak dělí od druhé aktuálně nejsilnější parlamentní strany rovných 15 procentních bodů. O dalším pohybu voličů hnutí ANO rozhodne i aktuální vyjednávání Andreje Babiše o vládě, které je dlouhé a pro některé voliče v souvislosti s dalšími události již neúnosné.

V těsném závěsu za ODS jsou Piráti se ziskem 13,2% hlasů.

Jak ODS, tak i Piráti ve srovnání s březnem letošního roku posilují a získávají tak na svoji stranu stále více voličů.

To se týká i čtvrté SPD, která se v dubnu těšila přízni 12,1% voličů.

Zatímco dlouhé vyjednávání o vládě z pohledu voličů hnutí ANO spíše poškozuje, v případě ČSSD, která vede s hnutím ANO jednání o budoucí menšinové vládě, se může jednat o záchranu před totálním propadem. Sociální demokraté se v dubnu těšili přízni 7,2% voličů, což je o tři desetiny procentního bodu více ve srovnání s březnem. Tento mírný nárůst může být reflexí na probíhající vládní námluvy hnutí ANO s ČSSD, ale zásadní bude bezpochyby výsledek těchto jednání.

Až na šestém místě by v dubnu se ziskem 6,7% voličských hlasů skončila KSČM.

Hnutí STAN by v dubnu získalo 5,4% a KDU-ČSL se těšili podpoře 5,3% voličů.

Jiná politická strana či hnutí by se v dubnu poslanecká křesla nezískala.

TOP 09 by v dubnu získala pouze 4,1% hlasů, což by jí nestačilo k získání poslaneckých křesel.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.

Hypotetický volební model – poslanecké mandáty:

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z dubnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 61,3% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 19. – 25. dubna 2018 na vybrané skupině 2.319 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 18.053 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +- 2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 61,3% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …