SČMVD: Růst cen energií je pro firmy významnou hrozbou

17.11.2021 14:29 | Tisková zpráva

V pátek 12. listopadu se v pražském hotelu Pyramida uskutečnila po roční přestávce, vynucené pandemií covid-19, pravidelná podzimní Celorepubliková porada Svazu českých a moravských výrobních družstev (SČMVD).

SČMVD: Růst cen energií je pro firmy významnou hrozbou
Foto: crr.cz
Popisek: Svaz českých a moravských výrobních družstev

Porada přináší vedle aktuálních informací z činnosti SČMVD, jež jsou určeny členské základně, také možnost vzájemného setkávání předsedů a manažerů výrobních družstev, je tak důležitou platformou pro přenos a výměnu jejich názorů a zkušeností.

Informační hodnota akce je podporována účastí zástupců význačných firem a institucí nebo představitelů státní správy, kteří bývají k jednání porady přizváni. V letošním roce byli s ohledem na v současnosti nejvýznamnější hrozby, jimž jsou výrobní firmy nuceny čelit, pozváni Ing. Tomáš Vlček, ředitel úseku marketingu a burzovních obchodů Českomoravské komoditní burzy Kladno, Ing. Petr Havelka, šéfmakléř FIN servis, a.s., a Ing. Petr Dufek, ředitel makroekonomických analýz ČSOB. Přednesené příspěvky se tematicky věnovaly zejména skokovému nárůstu cen energií a dalších komodit a zrychlujícímu se tempu růstu inflace. Zmíněny v této souvislosti byly rovněž faktory, které růst cen energií i inflaci zásadně ovlivňují, a nástin možného budoucího vývoje.

Společně s přetrvávajícími problémy, na které SČMVD dlouhodobě upozorňuje a mezi něž patří např. nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců na trhu práce, nepředvídatelný růst minimální mzdy a s ním souvisejících zaručených mezd nebo neschválení valorizačního koeficientu příspěvku pro zaměstnavatele OZP, vytváří růst cen energií na firmy enormní tlak, který řada z nich již nemusí vydržet. „Vedení všech malých, středních podniků a družstev přemýšlí, jak se to promítne do hospodaření a zda jsou firmy schopné situaci vůbec ustát, případně co pro to musí udělat,“ uvedl Ing. Leo Doseděl, předseda SČMVD.

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí

V tomto směru se svaz snaží svým členským družstvům v maximální možné míře pomoci a zajišťuje pro část z nich společný nákup energií. Na problém rostoucích cen reagoval SČMVD již na začátku října společným prohlášením s Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, v němž dal družstvům, která se společného nákupu energií neúčastní a jejichž dodavatel se dostal do problémů, základní informace a doporučení, jak dále postupovat. Rovněž pro ně připravil možnost čerpání energetického úvěru. Odborní pracovníci svazu jsou družstvům nadále k dispozici a jsou připraveni jim v této problematice poskytnout poradenskou činnost.

SČMVD patří mezi největší a nejvýznamnější svazy zaměstnavatelů v České republice. Je představitelem silné skupiny výrobních družstev, zastupuje jejich zájmy na úrovni vlády a Parlamentu ČR, podporuje členská družstva širokou škálou odborných činností a služeb ve stěžejních oblastech podnikání a vytváří a prosazuje podmínky pro jejich rozvoj. Členskou základnu svazu tvoří 200 výrobních družstev z celé České republiky, jejichž činnost zahrnuje obory ve stavebnictví, strojírenství, automobilovém průmyslu, chemickém a kosmetickém průmyslu, výrobu automatizovaných pracovišť, nábytku, skla, plastů, obalů, oděvů, šperků a hraček, ale také potravin a poskytování služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …