SČS: K rizikům nákupu zábavní pyrotechniky

14.12.2013 16:49

V celé Evropě se každoročně přihodí tisíce nehod způsobených i takovou pyrotechnikou, která je určena spotřebitelům a měla by být bezpečná.

SČS: K rizikům nákupu zábavní pyrotechniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Důležitou prioritou Sdružení českých spotřebitelů (SČS) je oblast bezpečnosti výrobků a bezpečného použití výrobků a služeb. V tomto širokém spektru hraje zábavní pyrotechnika zvláštní místo. Pyrotechniku často „obsluhují“ i děti a mladiství ...

Kontrole pyrotechniky na trhu věnují dozorové orgány členských zemí i u nás vždy ke konci roku mnoho pozornosti a pořádají i koordinované společné akce. Nelze však předpokládat, že dozorový orgán může vše „uhlídat“ a vyloučit z trhu všechny nebezpečné či potenciálně nebezpečné výrobky. Navíc mnoho úrazů vzniká vysloveně nedisciplinovaností uživatelů - spotřebitelů.

Jaká je vlastně bezpečná pyrotechnika pro zábavné účely?

Bezpečné pyrotechnické výrobky pro zábavné účely musí být ověřeny podle zákona o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů.

Prakticky to znamená, že dovozce nebo výrobce těchto výrobků před uvedením na trh v České republice předloží výrobky a jejich varianty k ověření Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Úřad provede ověření, vyhodnotí bezpečnost výrobku, návod na použití a likvidaci selhaného nebo vadného výrobku, správnost zatřídění do třídy nebezpečnosti a vydá certifikát typu se zkušební značkou.

Proč se výrobek musí zatřídit do třídy nebezpečnosti?

Třída nebezpečnosti výrobku je určující pro možnost nabývání výrobků z hlediska uživatelů. Z hlediska dovozců a distributorů třída nebezpečnosti určuje systém skladování a prodeje.

Výrobky třídy I. lze prodávat stánkovým prodejem bez omezení věku. Věkovou hranici pro nabývání výrobků třídy I. může stanovit dovozce nebo výrobce. Pro klidný Silvestr rodičů doporučujeme při nákupu a použití těchto výrobků přítomnost osoby starší 18 let.

Výrobky třídy II. nelze prodávat stánkovým prodejem, pouze v objektech k tomu schválených. Věková hranice pro nabývání výrobků třídy II. je stanovena nad 18 let. Pro klidný Silvestr doporučujeme nepoužívat výrobky pod vlivem alkoholu, omamných látek nebo léků snižujících pozornost. Dále doporučujeme dodržovat návody na použití a zvážit vhodnost místa použití (dopad zbytků, např. stabilizačních nosníků raket).

Výrobky třídy III. nelze prodávat stánkovým prodejem, pouze v objektech k tomu schválených. Prodej je podmíněn osobám vlastnicím platný průkaz odpalovače ohňostrojů.

Výrobky třídy IV. nelze prodávat stánkovým prodejem, pouze v objektech k tomu schválených. Prodej je podmíněn osobám vlastnicím platný průkaz odpalovače ohňostrojů spolu s platným odběrným povolením vydaným Českým báňským úřadem. Výrobky třídy IV. lze nakupovat pouze v odběrných skladech dovozců nebo výrobců. Použití těchto výrobků je dále podmíněno schváleným technologickým postupem pro ohňostrojné práce. Schválení technologického postupu a případného dohledu je v pravomoci Českého báňského úřadu.

Jak se dozvím, do jaké třídy nebezpečnosti je výrobek zařazen?

Každý certifikovaný typ výrobku je opatřen dovozcem nebo výrobcem zkušební značkou na nejmenším spotřebitelském balení nebo na jednotlivém výrobku. Grafická podoba zkušební značky pro pyrotechnické výrobky:

Vysvětlení ke zkušební značce: XXX znamená číslo certifikátu, YY znamená rok vydání, Z-Z znamená třídu nebezpečnosti.

Jak správně nakupovat zábavnou pyrotechniku?

VYVAROVAT SE NÁKUPU NEOVĚŘENÝCH VÝROBKŮ Jak?

Nekupovat výrobky bez zkušební značky, i kdyby byl obal sebehezčí.

Zásadně nekupovat výrobky, které jsou viditelně poškozené (vysypávání složí, nalomené stabilizační nosníky raket, poškození obalů sad výrobků, deformované výmetné trubice apod.). Výrobky tedy kupujte jen v původním balení výrobce.

Stejně tak nekupovat výrobky vyšších tříd (II., III. a IV.) na stáncích. Doporučujeme rovněž kupovat pouze výrobky opatřené návodem na použití v českém jazyce a tento návod plně respektovat.

Obecně chceme doporučit použití výrobků schválené zábavné pyrotechniky, nikoliv výrobků podomácky vyrobených případně vojenských imitačních prostředků.

VE STÁLÉM OBCHODĚ

Pyrotechniku nakupujte vždy v kamenném (stálém) obchodě - nikdy ne na tržišti nebo na stánkovém prodeji. I když zboží u stánků splňuje všechny podmínky k prodeji, vlhkost a mráz ho může poškodit a znehodnotit.

Na stánku také může být zboží „padělané“, tak jako jsou oděvy a obuv. Při zakoupení padělané pyrotechniky si ale eventuální následky ponesete po celý život.

Uvědomte si, že stánkařům NEJDE o ochranu tvého života a zdraví, ale JEN a POUZE o výdělek!

S NÁVODEM V ČEŠTINĚ

Nikdy nekupujte zboží, na kterém chybí návod v češtině (toleruje se i slovenština)

Na výrobku musí být označený výrobce nebo dovozce, označení třídy nebezpečnosti, číslo povolení k prodeji a datum použitelnosti. U pašovaných výrobků tato certifikace chybí.

Z návodu musí být jasné, jak se výrobek uvádí v činnost, jaká je bezpečná vzdálenost osob, případně jiných snadno zápalných látek od výroku.

Mělo by zde být uvedeno místo možného použití – některé prostředky se dají použít i v místnosti.

Jak správně zacházet se zábavnou pyrotechnikou?

Po nákupu uschovejte pyrotechniku doma v chladnu (ne ve vlhku) a daleko od zdrojů tepla (radiátory, kamna, komíny a podobně);

Při používání se vždy pečlivě řiďte návodem;

Děti mohou odpalovat pouze výrobky první třídy, nikdy ne druhou nebo třetí třídu a to ani pod dohledem dospělých!

Při manipulaci s pyrotechnikou nemiřte na sebe ani na druhé, při špatném zacházení může ublížit nebo i zabít téměř cokoli, stačí, když se třeba světlice trefí do oka nebo do úst;

S pyrotechnikou se nesmí manipulovat v opilosti, odpalovat by ji měl střízlivý člověk;

V žádném případě nepoužívej amatérsky vyrobené různé pyrotechnické předměty;

Kupované výrobky se nesnažte doma ještě „vylepšit“, riziko úrazu je příliš velké!

Rakety a římské svíce nikdy nemají držet při odpalování v ruce, ale musí být zasunuty do pevného držáku postaveného na zemi.

SČS apeluje na vlastní zodpovědnost každého spotřebitele.

O Sdružení českých spotřebitelů (SČS)

SČS si klade za cíl hájit oprávněné zájmy a práva spotřebitelů na vnitřním trhu EU a ČR, přičemž zdůrazňuje preventivní stránku ochrany zájmů spotřebitelů:

„Jen poučený spotřebitel se dokáže účinně hájit“. SČS působí v řadě oblastí, pokrývají odbornosti ve vztahu k bezpečnosti výrobků, standardizaci, finančních služeb aj. Ve více regionech, kde má zastoupení prostřednictvím regionálních kontaktních míst, vyhlašuje soutěž Spokojený zákazník kraje, kterou předávají hejtmané a kterou se SČS snaží přispívat k „pozitivnímu přístupu“ při vytváření lepších vztahů mezi spotřebiteli a poskytovateli služeb. Více na www.konzument.cz. Téma standardizace je vyzdviženo založením samostatné domény www.top-normy.cz. Na bezpečnost dětských hřišť je zaměřena doména www.overenehriste.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…