SMS ČR: Obcím hrozí stopka na dotace kvůli novele zákona o pozemních komunikacích

14.03.2016 10:45

Sdružení místních samospráv České republiky (SMS ČR) upozorňuje, že novela zákona o pozemních komunikacích, která platí od začátku tohoto roku, znemožňuje umisťovat inženýrské sítě do silnic všech tříd a jejich přilehlých zelených pásů.

SMS ČR: Obcím hrozí stopka na dotace kvůli novele zákona o pozemních komunikacích
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Důsledkem této změny je mnohdy i nepřekročitelná překážka v rozvoji obcí a měst, které tak mohou přijít o přislíbené dotace na již rozpracované projekty, protože je vlivem právní úpravy nestihnou dokončit včas.

„Tato situace významně komplikuje již běžící projekty, omezuje čerpání finančních podpor a velmi negativně zasahuje do platných smluv mezi obcemi a firmami,“ říká předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

„Naše obec se táhne kolem potoka, podél něj vede krajská silnice třetí třídy a zástavba. Kanalizaci je proto možné umístit z větší části jen do pozemku komunikace, a proto jsme na mrtvém bodě. Na projekt máme slíbenu dotaci z krajského rozpočtu, jednou z podmínek čerpání je ale zanést projekt do dokumentace do konce příštího roku a realizovat stavbu do konce roku 2019, což za dané situace nemůžeme stihnout,“ říká starosta Velkých Albrechtic Josef Magera.

„Na kritický stav jsem již upozornil ministra dopravy, který souhlasil s tím, že ustanovení v zákoně necitlivě zasahuje do současné praxe umisťování inženýrských sítí, a proto mi přislíbil, že při příští vládní novele bude navrhovat změnu, která by stav uspokojivě řešila. Časový horizont však nezmínil, a proto desetitisíce obcí a měst zůstávají i nadále v nejistotě,“ říká Polčák.

SMS ČR je připraveno všemi dostupnými prostředky napomoci vládě k urychlenému vyřešení této neblahé situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…