STEM: Korupci jako problém vnímá veřejnost slaběji

18.01.2016 11:33

Za jeden z největších problémů naší země čtyři pětiny občanů (81 %) považují korupci. Intenzita vnímání tohoto problému však významně oslabila.

STEM: Korupci jako problém vnímá veřejnost slaběji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Třípětinová většina veřejnosti (59 %) si nemyslí, že vláda Bohuslava Sobotky se upřímně snaží vyřešit velké případy tunelování, rozkrádání a korupce. Tříčtvrtinová většina občanů (74 %) dále nevěří, že by se Sobotkově vládě podařilo míru korupce výrazněji snížit. V porovnání s Nečasovou vládou je však hodnocení Sobotkovy vlády v tomto ohledu příznivější. Podobně jako před rokem dvě pětiny lidí (40 %) zaznamenaly pokrok při pronásledování a trestání případů tunelování, rozkrádání a korupce.

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 3. až 11. prosince 2015. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 1014 respondentů.

Korupci považuje za jeden z největších problémů naší země stále výrazná většina obyvatel: 81 %. Oproti předchozímu výzkumu z roku 2012 se však výrazně oslabila intenzita vnímání tohoto problému, podíl odpovědí „určitě ano“ poklesl o 21 procentních bodů. Přesné srovnání závažnosti jednotlivých problematických oblastí života naší země nemáme k dispozici. Ovšem vzhledem k tomu, že v září 2015 za hlavní, nejdůležitější problém České republiky 62 % občanů považovalo příliv uprchlíků, je pravděpodobné, že se tato otázka promítá i do intenzity vnímání ostatních problémů naší země.

Názor, že korupce je jedním z našich největších problémů, sdílejí v obdobné míře občané různého věku, pohlaví a vzdělání. Rovněž mezi stoupenci různých politických stran nejsou v této otázce zásadní rozdíly (ANO: 86 % kladných odpovědí, ČSSD: 78 %, KDU-ČSL: 86 %, KSČM: 85 %, TOP 09: 83 %, ODS: 78 %).

STEM do prosincového výzkumu zařadil rovněž otázky hodnotící postoj vlády Bohuslava Sobotky k řešení problému korupce. Z výsledků vyplývá, že dvě pětiny občanů se domnívají, že současná vláda se upřímně a poctivě snaží o to, aby byly vyšetřeny velké případy tunelování, rozkrádání a korupce v naší zemi. Z porovnání s podobnou otázkou cílenou na vládu Petra Nečase vyplývá, že Sobotkova vláda je v této souvislosti v očích veřejnosti relativně úspěšnější (Nečasově vládě poctivou snahu šetřit korupci připisovala v prosinci 2012 čtvrtina populace).

Česká veřejnost je však velmi skeptická v hodnocení toho, jaký bude výsledek vládního snažení v boji proti korupci. Tříčtvrtinová většina občanů si totiž nemyslí, že se Sobotkově vládě podaří míru korupce zásadně omezit. Dodejme však, že v případě Nečasovy vlády byla skepse veřejnosti ještě silnější, pouze 16 % dotázaných na konci roku 2012 očekávalo, že bude vláda P. Nečase v boji s korupcí úspěšná.

Zajímavé jsou rozdíly v názorech na současnou vládu ve vztahu k boji s korupcí mezi příznivci vládních stran. Příznivci hnutí ANO jsou v hodnocení toho, zda se vláda poctivě o boj s korupcí snaží, rozděleni do dvou vyrovnaných táborů. U stoupenců ČSSD a KDU-ČSL je převaha pozitivních hodnocení snahy vlády jasnější. V obou otázkách nejvíce pozitivních názorů zjišťujeme u stoupenců ČSSD. Podle očekávání ohledně boje s korupcí mezi sympatizanty opozičních stran převažují negativní hodnocení současné vlády. Zajímavé je výrazně kritické hodnocení u stoupenců KSČM, kteří jinak činnost ČSSD většinou oceňují.

Pokrok při pronásledování a trestání případů tunelování, rozkrádání a korupce v poslední době zaznamenaly dvě pětiny dotázaných.

Dlouhodobá časová řada odpovědí na tuto otázku ukazuje relativní stabilitu názorů v letech 2004 až 2011. V prosinci 2012 STEM zaznamenal nárůst pozitivních odpovědí, ve kterém můžeme identifikovat odraz medializované kauzy hejtmana a poslance Davida Ratha. Zvyšování optimismu veřejnosti pokračovalo ještě v roce 2013. V červnu 2014 podíl pozitivních odpovědí poklesl znovu na dvě pětiny a poslední průzkum tento výsledek v podstatě zopakoval.

Častěji pokrok při pronásledování a trestání případů tunelování, rozkrádání a korupce registrují příznivci vládních stran, KDU-ČSL a ČSSD. Sympatizanti hnutí ANO jsou rozděleni do dvou vyrovnaných skupin. K jejich hodnocení pokroku při řešení korupce se blíží názory sympatizantů TOP 09. Mezi stoupenci ODS a KSČM jasně převažují negativní názory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…