SZPI: Vyjádření k čerpání dotací EK na boj s dvojí kvalitou potravin

14.03.2020 20:45

Aktuálně se v médiích objevily informace, že SZPI nevyužila možnost čerpat prostředky Evropské komise na boj s tzv. dvojí kvalitou potravin, a to v souvislosti se zprávou slovenského Ministerstva pôlnohospodárstva a rozvoja vidieka, které mělo obdržet dotaci na přístrojové vybavení právě na boj s dvojí kvalitou.

SZPI: Vyjádření k čerpání dotací EK na boj s dvojí kvalitou potravin
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

SZPI nedávno zodpovídala dotaz jedné z redakcí, zda čerpala prostředky z dotačního titulu EK určeného na boj s dvojí kvalitou (identifikace dotace: Call ID: REC-CONS-RPPI-AG-2019). Na to SZPI v souladu se skutečností odpověděla, že jde o titul určený pro nevládní sektor, a proto o tyto prostředky neměla možnost žádat a právě toto vyjádření se následně objevilo v médiích. Dle informací ověřených SZPI však slovenské Ministerstvo pôlnohospodárstva užilo prostředky ze zcela odlišného dotačního titulu (identifikace dotace: Call ID: CONS-CPC-2017), který k médii zmíněnému dotačnímu titulu EK na boj s dvojí kvalitou nemá žádný vztah a podléhá zcela odlišným podmínkám čerpání. Redakce tedy spojila dva nesouvisející dotační tituly a závěry z dotyčných mediálních výstupů jsou proto liché. Příslušná redakce tak fakta, o jaké dotační tituly jde, buď neověřila, nebo je záměrně zamlčela.

Laboratorním vybavením, které z dotačního titulu pořídila slovenská strana (plynový chromatograf), SZPI dlouhodobě disponuje. Laboratoře SZPI jsou již nyní vybaveny na úrovni evropské špičky, včetně médii zmíněných zařízení na testování olivových olejů.

Pro kontext je potřeba zdůraznit, že ne všechny teoreticky využitelné dotační tituly EK jsou organizacemi jako SZPI využitelné i reálně. Např. rozšiřování laboratorního vybavení má logické návaznosti mj. v podobně požadavků na další prostory a další špičkově vyškolený personál, což vyvolává dlouhodobé rozpočtové nároky, které již granty EK nehradí. SZPI využívá prostředky z dotačních titulů EK racionálně, pořízení laboratorních přístrojů je vždy rozhodnutím s důsledky na mnoho let dopředu, kde musí být zohledněny potřeby kontroly a dlouhodobé provozně-rozpočtové a personální možnosti SZPI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…