Sanatoria Klimkovice: Dnes je Světový den DMO, ročně u nás rehabilituje 600 dětí s touto nemocí

06.10.2020 16:14

Ve stínu koronaviru zůstala informace, že si dnes připomínáme Světový den mozkové obrny (World CP Day). Dětská mozková obrna (DMO) je označení pro soubor nenakažlivých a neprogresivních poruch vývoje motorických oblastí mozku nebo jejich jiné poškození v raném stádiu vývoje, jejichž důsledkem jsou zejména poruchy hybnosti.

Sanatoria Klimkovice: Dnes je Světový den DMO, ročně u nás rehabilituje 600 dětí s touto nemocí
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Na celém světě trpí dětskou mozkovou obrnou odhadem 17 milionů lidí. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR bylo v roce 2018 v České republice evidováno 3751 dětí do 18 let s dětskou mozkovou obrnou vykázanou na pozici hlavní diagnózy.

V Sanatoriích Klimkovice ročně rehabilituje přibližně 600 pacientů s DMO, přičemž velká část z nich využívá programy intenzivní neurorehabilitace. Od začátku letošního roku je intenzivní neurorehabilitace plně hrazena zdravotními pojišťovnami dětem do osmnácti let věku. Prvními zdravotními pojišťovnami, s nimiž měla Sanatoria Klimkovice podepsanou smlouvu na poskytování tohoto programu za úhradu z veřejného zdravotního pojištění, byla RBP zdravotní pojišťovna a zdravotní pojišťovna Škoda. Malí pojištěnci RBP pojišťovny u nás podstoupily tyto programy již v květnu. Zcela nově jsou podepsány smlouvy také VZP a ČPZP, takže první děti z těchto pojišťoven na speciálních intenzivních neurorehabilitacích hrazených z veřejných zdrojů můžeme očekávat ve druhé polovině října, nebo začátkem listopadu. Situaci samozřejmě značně komplikují současná protiepidemiologická opatření, přesto intenzivní neurorehabilitace dětí s DMO neustává. 

Sanatoria Klimkovice začala programy intenzivní neurorehabilitace dětem poskytovat jako první zařízení v České republice už v roce 2012, kdy tuto metodu přivezla z rehabilitační kliniky v americkém Michiganu. Od té doby jí prošly tisíce malých klientů, jejichž rodiče si peníze zajišťovali z vlastních zdrojů, od sponzorů nebo z nadací. Výrazné účinky intenzivní opakované neurorehabilitace, které měly rodiče empiricky ověřeny, nakonec v roce 2018 potvrdila i bezmála tříletá odborná studie. V loňském roce a s doporučením odborné lékařské společnosti zařadilo ministerstvo zdravotnictví intenzivní neurorehabilitaci mezi programy hrazené z veřejného zdravotního pojištění na lůžkách odborných léčebných ústavů, jimiž disponuje i dětská léčebna Sanatorií Klimkovice. Klimkovické lázně byly letos prvním zařízením v ČR, které začalo tyto programy poskytovat za úhradu z veřejného zdravotního pojištění.

Více informací k programu najdete  ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …