Sanatoria Klimkovice: Dnes je Světový den DMO, ročně u nás rehabilituje 600 dětí s touto nemocí

06.10.2020 16:14

Ve stínu koronaviru zůstala informace, že si dnes připomínáme Světový den mozkové obrny (World CP Day). Dětská mozková obrna (DMO) je označení pro soubor nenakažlivých a neprogresivních poruch vývoje motorických oblastí mozku nebo jejich jiné poškození v raném stádiu vývoje, jejichž důsledkem jsou zejména poruchy hybnosti.

Sanatoria Klimkovice: Dnes je Světový den DMO, ročně u nás rehabilituje 600 dětí s touto nemocí
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Na celém světě trpí dětskou mozkovou obrnou odhadem 17 milionů lidí. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR bylo v roce 2018 v České republice evidováno 3751 dětí do 18 let s dětskou mozkovou obrnou vykázanou na pozici hlavní diagnózy.

V Sanatoriích Klimkovice ročně rehabilituje přibližně 600 pacientů s DMO, přičemž velká část z nich využívá programy intenzivní neurorehabilitace. Od začátku letošního roku je intenzivní neurorehabilitace plně hrazena zdravotními pojišťovnami dětem do osmnácti let věku. Prvními zdravotními pojišťovnami, s nimiž měla Sanatoria Klimkovice podepsanou smlouvu na poskytování tohoto programu za úhradu z veřejného zdravotního pojištění, byla RBP zdravotní pojišťovna a zdravotní pojišťovna Škoda. Malí pojištěnci RBP pojišťovny u nás podstoupily tyto programy již v květnu. Zcela nově jsou podepsány smlouvy také VZP a ČPZP, takže první děti z těchto pojišťoven na speciálních intenzivních neurorehabilitacích hrazených z veřejných zdrojů můžeme očekávat ve druhé polovině října, nebo začátkem listopadu. Situaci samozřejmě značně komplikují současná protiepidemiologická opatření, přesto intenzivní neurorehabilitace dětí s DMO neustává. 

Sanatoria Klimkovice začala programy intenzivní neurorehabilitace dětem poskytovat jako první zařízení v České republice už v roce 2012, kdy tuto metodu přivezla z rehabilitační kliniky v americkém Michiganu. Od té doby jí prošly tisíce malých klientů, jejichž rodiče si peníze zajišťovali z vlastních zdrojů, od sponzorů nebo z nadací. Výrazné účinky intenzivní opakované neurorehabilitace, které měly rodiče empiricky ověřeny, nakonec v roce 2018 potvrdila i bezmála tříletá odborná studie. V loňském roce a s doporučením odborné lékařské společnosti zařadilo ministerstvo zdravotnictví intenzivní neurorehabilitaci mezi programy hrazené z veřejného zdravotního pojištění na lůžkách odborných léčebných ústavů, jimiž disponuje i dětská léčebna Sanatorií Klimkovice. Klimkovické lázně byly letos prvním zařízením v ČR, které začalo tyto programy poskytovat za úhradu z veřejného zdravotního pojištění.

Více informací k programu najdete  ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…