Sdružení místních samospráv se chce zapojit do diskuse o otevírání škol

17.04.2020 18:49

SMS ČR se dnes dopisem obrátilo na premiéra Babiše, ministry Hamáčka a Plagu, hlavní hygieničku Rážovou a náměstka ministra zdravotnictví Prymulu s žádostí o zapojení do diskuse k otevření škol a školských zařízení. Upozorňuje mimo jiné na to, že malé školy a některé rodiny na menších obcích mají jiné možnosti a předpoklady, pokud jde o distanční vzdělávání. Varuje před prohlubováním rozdílů mezi jednotlivými školami a žáky.

Sdružení místních samospráv se chce zapojit do diskuse o otevírání škol
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Sdružení místních samospráv ČR sdružuje 2000 obcí a měst ČR a zastupujeme tak významnou část zřizovatelů základních a mateřských škol. „Pečlivě sledujeme diskusi o otevření škol i průběh šíření nemoci COVID 19. Plně respektujeme prioritu ochrany zdraví před epidemiologickou nákazou. Jako zřizovatelé známe dobře celou paletu škol a školských zařízení i jejich prostorové a kapacitní možnosti. Známe také jejich limity včetně technické vybavenosti a reálných možností tzv. vzdálené výuky,“ píše se v dopisu, který SMS ČR představitelům vlády a Ústředního krizového štábu adresovalo.

SMS ČR je přesvědčeno, že je na místě přistupovat ke školám diferencovaně a nezanedbat informování a spolupráci s rodiči. „Žádáme vás o konzultování postupného rozvolňování opatření dopředu, také proto, že zřizovatelé obvykle zajišťují technické zázemí škol, včetně vybavenosti osobními ochrannými pomůckami,“ stojí v dopisu.

SMS ČR upozorňuje například na to, že možnosti malotřídních a neúplných škol jsou zásadně jiné než škol velkých, vybavenost IT technologiemi a jejich kvalita v menších sídlech a dostupnost v jednotlivých rodinách je naprosto rozdílná a u významné části dětí běžných základních škol reálně neumožňuje vzdálenou výuku, která by byla alespoň srovnatelná s běžnou výukou. „V čase se budou výrazně prohlubovat rozdíly mezi školami a také mezi jednotlivými žáky dle jejich zejména sociálních a materiálních možností,“ varuje SMS ČR. Upozorňuje také na to, že základní a mateřské školy zejména v obcích a menších městech jsou schopny režimových opatření k omezení počtu osob, které současně pobývají ve škole, což by umožnilo prezenční výuku. Úplné znění dopisu najdete v samostatné příloze.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …