Senátní delegace v Kanadě podpořila řadu obchodních kontaktů

03.06.2016 10:50

Podnikatelská delegace doprovázející předsedu Senátu Milana Štěcha zakončí svou týdenní kanadskou misi v Torontu. Podnikatelé hledali obchodní příležitosti v Ottawě, Montrealu a Calgary. Nyní se přesunují do hlavního obchodního centra Kanady Toronta, kde cítí největší potenciál obchodních vazeb, v pátek tam absolvují řadu jednání.

Senátní delegace v Kanadě podpořila řadu obchodních kontaktů
Foto: senát.cz
Popisek: Senátní a podnikatelská delegace

Předseda Senátu jednal s ministry a parlamentními šéfy a výbory – a to jak na úrovni federace, tak jednotlivých provincií. „Do Kanady celých 14 let nepřijel vysoký představitel ČR s podnikatelskou delegací, aby se chopili příležitostí, které druhá největší země světa nabízí. Věřím, že v Kanadě uspějí firmy z farmaceutického nebo strojírenského sektoru, slibný je ale i cestovní ruch nebo oblast technologických inovací,“ shrnul Milan Štěch. Ten navštívil Kanadu spolu s pěticí senátorů a dvacítkou podnikatelů.

Toronto je zároveň právě od tohoto týdne nově propojeno pravidelnou přímou leteckou linkou s Prahou. Ta otevírá dveře nejen turistům, a to v obou směrech, ale také byznysu. „S Kanadou úspěšně obchoduje Francie, Německo nebo Švýcarsko. Nelze pochybovat o tom, že i Česká republika patří na tento trh a my jsme velmi rádi, že po dlouhých letech do Kanady zamířil druhý nejvyšší představitel státu spolu s českými firmami. Vnímáme Kanadu jako obrovskou příležitost. Zintenzivníme kontakty s Kanadskou obchodní komorou, s jejímž viceprezidentem jsme se setkali,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář. Podnikatelskou delegaci, kterou v Kanadě vedl, tvořili zástupci 15 firem.

Mezi příklady dobrých výsledků delegace patří společnost RS DYNAMICS, jediná firma v EU zaměřená na vývoj a výrobu detektorů výbušnin, narkotik a radioaktivních látek. Její ředitel Jiří Bláha hodnotí kvalitu navázaných kontaktů jako úspěch, např. v Calgary uzavřel dohodu s místním partnerem vyvíjejícím a distribuujícím software pro bezpečnostní aplikace.

Zástupci Ústřední vojenské nemocnice Střešovice a společnosti Pharmdata navštívili nemocnici v Calgary, která má navýšit svou kapacitu z 250 lůžek na 700. Tím se otevře trh pro nákup léků, do kterého by se mohli zapojit čeští výrobci. Vyměnili si také zkušenosti se zapojením zdravotnického personálu z řad minorit. Zároveň vezou do Česka nově vyvinutý produkt pro ambulance, speciální svorku k okamžitému zastavení krvácení. České firmy také chtějí využít potenciál Kanady jako zprostředkovatele při vstupu na trhy třetích zemí. Příkladem je úspěšné jednání společnosti Dr. Müller Pharma, která díky potřebnému kontaktu z Kanady na právní kancelář v Nigérii vstupuje se svými léčivy na tento velký africký trh, který s Hospodářskou komorou navštívila před nedávnem.

České podniky si slibují zlepšení podmínek pro vstup do Kanady od smlouvy CETA, která má začít platit v příštím roce. Pokud by například některá z firem získala zakázku na stavbu elektrárny, nejenom že díky CETA ušetří na clech při dovozu komponentů, ale také se jí značně usnadní pravidla pro vysílání pracovníků nutných pro montáž provozu. U řady součástek navíc kanadská strana uzná evropské certifikáty a odpadne tím nutnost dvojího testování. Otevřou se také nové možnosti pro evropské firmy účastnit se veřejných zakázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…