Senátní výbor zve na konferenci o roli pacientských organizací ve zdravotnictví a ve společnosti

05.10.2015 13:11

Senátní Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku za odborné spolupráce s Koalicí pro zdraví pořádá konferenci, která se koná dne 6. října 2015 od 10:00 v Jednacím sále Senátu. V rámci konference se také uskuteční ve 12:30 tiskový briefing.

Senátní výbor zve na konferenci o roli pacientských organizací ve zdravotnictví a ve společnosti
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Pacientské organizace poskytují bezplatně ty služby, které zdravotníci většinou pacientům neposkytují a pojišťovny je nehradí. Chronicky nemocní pacienti stejně jako jejich blízcí potřebují nejen informace o své diagnóze, ale taky pomoc, jak se s ní vyrovnat a naučit žít.

Široká veřejnost včetně zdravotníků ví velmi málo o činnosti pacientských organizací, pacientům trvá objevení pomoci v pacientské organizaci více než 9 měsíců od určení diagnózy. To je období, ve kterém nejvíce potřebují informace a pomoc. Evropská léková agentura a ministerstva zdravotnictví většiny zemí EU už rozpoznali hodnotu spolupráce s pacientskými organizacemi.

V Česku hlavně díky pacientským organizacím znají pacienti svá práva, existuje pacientská rada ministra zdravotnictví a pacientská rada VZP, zlepšily se vztahy mezi pacienty a zdravotníky, ale málokdy je jejich práce patřičně ohodnocena, nemluvě o tom, že nemají místo v české legislativě. O tom všem se bude diskutovat na konferenci v Senátu. Podrobný program je k dispozici zde.

Registrace na konferenci na adrese: parlament@koaliceprozdravi.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

19:15 Ministerstvo zdravotnictví: Pojišťovny nemají možnost samy určovat, v jaké výši přípravek uhradí

Ministerstvo zdravotnictví se důrazně ohrazuje proti fakticky chybnému článku Veroniky Rodriguez na …