Skanska Reality, Ekospol a Trigema se dohodli na uvádění čísel z developerského trhu

12.04.2014 13:43

Společnosti Skanska Reality, Ekospol a Trigema až doposud vydávaly své analýzy realitního trhu a data týkající se aktuálních trendů na developerském trhu jednotlivě.

Skanska Reality, Ekospol a Trigema se dohodli na uvádění čísel z developerského trhu
Foto: red
Popisek: Skanska

Zajímavým faktem je, že i navzdory odlišným metodikám měření se při vzájemném porovnání údaje lišily pouze o jednotky. Pro zjednodušení a zpřehlednění těchto dat se proto developeři dohodli na pravidelných setkáváních u příležitosti porovnání a zkorigování hlavních ukazatelů trhu (počty prodaných bytů, zásoba na trhu). Každá z uvedených společností bude nyní uvádět tyto informace ve vzájemné shodě.

„Domníváme se, že jednotné uvádění informací o trhu přispěje k lepší srozumitelnosti. Poskytovaná data mohou být zároveň vnímána jako objektivnější, neboť se na nich shodly tři nezávislé společnosti,“ prezentují vzájemnou shodu Ing. Naďa Ptáčková, ředitelka Vývoje projektů a Akvizic Skanska Reality a.s., RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol a. s. a Ing. Marcel Soural, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Trigema a.s..

Se zavedením komunikace jednotných informačních výstupů týkajících se developerského trhu souviselo sladění metodik sběru dat. Jako „prodané“ se nyní sledují byty, které jsou v cenících developerů opravdu uvedeny ve stavu „prodáno“, anebo již nejsou zobrazovány v nabídce. Naopak byty ve všech ostatních statusech (volný, ústní rezervace atd.) jsou dle sjednocené metodiky stále započítávány do celkové nabídky trhu.

Nabídkovou cenu za m2 si však i nadále bude každý developer počítat individuálně, neboť metodiky výpočtů se liší a každá z nich přináší na problematiku jinak přínosný náhled.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…