Sklárna v Desné oslaví 170 let existence unikátní výstavou

02.12.2017 19:33

Nejen bižuterní polotovary, ale i umně dekorované foukané sklo, svítidla či lisované užitkové a figurální výrobky, jež se úspěšně vyvážely do celého světa, patří k důležitým produktům tzv. polubenské sklárny, v níž skláři nepřetržitě pracují již od roku 1847.

Sklárna v Desné oslaví 170 let existence unikátní výstavou
Foto: jizerskehory.cz
Popisek: Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

V rámci připomenutí tohoto výročí budou mít možnost návštěvníci jabloneckého Muzea skla a bižuterie zhlédnout na exkluzívní výstavě limitovanou edice znovuzhotovených esteticky a komerčně úspěšných vzorů z 50.-70. let 20. století.

Zatímco produkci desenských skláren v období do roku 1945 již byla věnována dostatečná výstavní a publikační pozornost, její sortiment z poválečného období se často neprezentuje. Společný projekt společnosti PRECIOSA ORNELA a jabloneckého muzea se proto věnuje zejména tomuto období, kdy podobu skla z údolí Desné postupně určovali výtvarníci-designéři Václav Plátek a Václav Hanuš. Navrhli stovky užitkových a dekorativních předmětů – většinou broušených nebo lisovaných -, které jsou stále běžnými součástmi řady domácností nejen v České republice.

„Umění všedního dne 50.-80. let 20. století je dnes sběrateli i návštěvníky vyhledávaným a teoretiky ceněným segmentem umělecké a uměleckoprůmyslové tvorby. Řada tehdy vyráběných předmětů navíc odpovídá i současným trendům v oboru, bylo by proto škoda je schovávat v depozitáři,“ uvedl kurátor výstavy a ředitel pro odbornou činnost jabloneckého muzea Petr Nový, jenž se tomuto tématu věnuje již téměř dvě desetiletí.

Výstavu SKLO Z DESNÉ, k níž vyšla též výpravná celobarevná publikace, bude možné navštívit v hlavní budově Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou od 8. prosince 2017 až do 15. dubna 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…