Sobotka: Dělat předsedu sociální demokracie, to není jednoduchá práce

13.03.2015 17:00

Nominační projev Bohuslava Sobotky

Sobotka: Dělat předsedu sociální demokracie, to není jednoduchá práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jediným kandidátem na předsedu ČSSD je Bohuslav Sobotka

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, je to těžká chvíle v životě lidském, kandidovat na předsedu sociální demokracie. V něčem je to chvíle vážná, a v něčem je to také ale chvíle radostná.

My, když jsme před pětadvaceti lety obnovili a začali stavět naši sociální demokracii, tak jen málokdo čekal, že to bude úspěšný projekt. Ale česká sociální demokracie demokracie se stala projektem, který uspěl. A já jsem hrdý na to, že jsem mohl být u toho.

Stali jsme se v naší zemi nejsilnější levicovou stranou. Napravovali jsme chyby Klausovy privatizace, prosadili jsme investiční pobídky, a i díky nim se podařilo zmodernizovat náš průmysl a naši ekonomiku. Byla to sociální demokracie, která přivedla naši zemi do NATO a do Evropské unie. A byla to také sociální demokracie, která v naší zemi po dlouhých letech bojů prosadila vznik krajské samosprávy.

Sváděli jsme tvrdé boje za udržení sociálního státu. Bez naší politiky by dnes v zemi byly mnohem větší sociální rozdíly, byly by tady horší a dražší veřejné služby a tím pádem i také mnohem slabší střední vrstvy. Během těch pětadvaceti let, která jsme si měli možnost tady před chvílí připomenout v klipu, vedlo sociální demokracie celkem šest předsedů.

Dělat předsedu sociální demokracie, to není jednoduchá práce. A to vy určitě víte. Chtěl bych proto jmenovitě poděkovat všem svým předchůdcům ve vedení sociální demokracie. Každý z nich se o existenci silné sociální demokracie svým dílem zasloužil.

Děkuji proto Jiřímu Horákovi, děkuji Miloši Zemanovi, děkuji Vladimíru Špidlovi, Stanislavu Grosovi i Jiřímu Paroubkovi. (Potlesk)

Předstupuji dnes před vás, delegáty sjezdu sociální demokracie, se žádostí o nový mandát. Nejenom proto, že jsem ve vládě začal práci, kterou bych chtěl dotáhnout do konce a splnit slovo, které jsem dal voličům. Jsem přesvědčen o tom, že česká společnost v dnešní situaci silně potřebuje, aby tradiční strana, jakou je Česká strana sociálně demokratická, uspěla v zájmu zachování demokratického i sociálního charakteru našeho státu. A chci pro to ve funkci předsedy strany udělat maximum.

Mým cílem je silná, jednotná, soudržná sociální demokracie. Sociální demokracie schopná unést vládní odpovědnost. To není jednoduchá věc. Schopná dobře vládnout, schopná vnitřních reforem a také schopná modernizace. Sociální demokracie, která díky tomu všemu vyhraje krajské a senátní volby v roce 2016. (Potlesk)

Já jsem tady dnes dopoledne mluvil o tom, co se nám za uplynulých 13 měsíců povedlo. Stejně tak je ale důležité to, co je před námi. A dovolte mi, abych teď chvíli mluvil o tom, co bychom ještě měli dokázat prostřednictvím naší účasti ve vládě. Protože účast ve vládě, to není cíl sám o sobě, to je jenom prostředek. Prostředek k tomu, abychom prosadili naši představu o společnosti.

Pak bych chtěl také mluvit o tom, co bych rád dělal tady u nás, na půdě sociální demokracie. Pokud jde o naši vládní politiku, musí nám ležet na srdci nová pracovní místa a nové investice. Jsou u nás regiony, byť ekonomika plošně roste a poroste už druhým rokem, jsou u nás regiony, jako je Ústecký kraj, jako je Moravskoslezský kraj, ale i řada okresů v dalších místech republiky, kde není možné najít práci.

I když plošně nezaměstnanost klesá, zůstávají tady strukturálně postižené regiony, a my pro ně musíme sehnat nové investory. A musíme také vytvořit podmínky v oblasti dopravní infrastruktury. Musíme klást důraz na transparentnost veřejných výdajů. Pokud máme občany získat pro myšlenku sociálního státu, nemůže to být sociální stát, který plýtvá. Nemůže to být sociální stát, který se chová netransparentně, sociální stát, který je podezírán z korupce.

Musí to být sociální stát, který je moderní, který je efektivní, a který je schopen lidem skutečně pomoci. A důraz kladu na slovo skutečně. Ne byrokraticky, nejenom tím, že to je napsáno v zákoně, ale skutečně pomoci.

Pro sociální demokraty jsou klíčové výdaje na vzdělání. Přece vzdělání je brána k sociálně dostupné společnosti. Pokud máte dobrý vzdělávací systém, který je otevřený, tak nezáleží na tom, jestli se narodíte v bohaté nebo chudé rodině. Tím, že máte přístup ke kvalitnímu veřejnému vzdělání, a říkám kvalitnímu veřejnému vzdělání, ne na soukromé škole, ale pokud k němu máte přístup, tak jste schopen se vymanit z jakýchkoli počátečních sociálních podmínek. (Potlesk)

Sociální demokracii bude ve vládě záležet na valorizaci penzí a na mzdové politice i v příštích letech, až budeme vyjednávat o rozpočtu na rok 2016 i na rok 2017. A stejně tak nám bude záležet na zajištění bezpečnosti občanů.

Mým cílem je, abychom prosadili vládní program, abychom garantovali naplnění koaliční smlouvy, která byla z pohledu sociální demokracie dobře vyjednána.

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, co je potřeba udělat v naší sociální demokracie? Jsem přesvědčený o tom, že sociální demokracie musí být i nadále hodnotově orientovanou stranou. Stranou levého středu. Stranou schopnou oslovit zaměstnance, seniory, ale také střední vrstvy v naší společnosti. Pokud se podíváme na řadu mladých rodin s dětmi, které jsou zatížené hypotékou, tyto rodiny potřebují kvalitní veřejné služby. Potřebují dostupné školství, dostupné zdravotnictví, a to je jim schopná nejlépe garantovat právě politika sociální demokracie.

Měli bychom mít stále více schopnost oslovit voliče nejen z levice, z levé části politického spektra, ale také i lidi, kteří nemají vyhraněné politické názory a hlásí se k politickému středu.

Víte, že jsem jako předseda sociální demokracie prosadil vnitrostranické referendum. Řada lidí byla skeptická. Varovala mě před tímto krokem, říkala, to se nepovede, lidé nepřijdou hlasovat, referendum bude neplatné. Prosadili jsme vnitrostranické referendum, přišlo hlasovat víc než deset tisíc členů sociální demokracie. V historii se nikdy tolik našich členů žádné akce sociální demokracie nezúčastnilo.

Já si myslím, že to je cesta. Je to cesta pro nás do budoucna, zapojit naše členy. A myslím si, že je důležité, abychom respektovali výsledek stranického referenda. A udělám všechno pro to, abych vás přesvědčil, že je důležité hlasovat pro změnu stanov tak, abychom výsledek referenda respektovali. O kandidátkách sociální demokracie by měli rozhodovat i naši členové. A o prezidentském kandidátovi sociální demokracie, až přijde čas, by měla hlasovat celá naše členská základna. (Potlesk)

Mým cílem je demokratizace sociální demokracie. My bychom měli být vnitřně demokratickou alternativou ke všem podnikatelským a marketinkovým projektům. To, že je nás dnes tady více než 750 delegátů s rozhodujícím hlasem, je už výsledek a součást této demokratizace. Budu usilovat o otevření strany, o otevření sociální demokracie našich kandidátek lidem, kteří sdílí naše hodnoty, ale nechtějí se nebo nemohou stranicky angažovat. Nestraníci, pokud to jsou silné zajímavé osobnosti, mohou být v řadě případů i lídry sociální demokratických kandidátek, pokud se pro to v budoucnosti rozhodneme.

Vy víte, že prosazuji silné zastoupení žen. Alespoň 40 procent na našich kandidátkách do sněmovny a do krajů. I tady je důležité, abychom zítra změnili stanovy. A byl bych velmi rád – a chtěl bych vás o to požádat, chtěl bych vás o to skutečně požádat, aby, až se dnes večer budeme rozcházet z tohoto sálu, tak abychom neměli jenom jednu místopředsedkyni, ale abychom měli dvě. Dvě ženy ve vedení, v nejužším vedení sociální demokracie, (Potlesk) protože to bude ten jasný signál směrem k občanům a říkám i k občankám, k našim voličkám. Že míníme otázku rovných příležitostí jako sociální demokraté vážně. Že to není jenom fráze, ale že to je také realita.

Chtěl bych vyzvat i naše sympatizanty, protože v naší zemi je řada lidí, kteří sympatizují se sociální demokracií, pravidelně nás volí, ale nejsou našimi členy. Chtěl bych je vyzvat, vstupte do sociální demokracie. Nás je dnes 22 tisíc, to je strašně málo na tu důležitou roli, kterou sociální demokracie hraje a bude hrát. Já bych rád zvýšil, pokud získám od vás nový mandát, chtěl bych zvýšit počet členů sociální demokracie. Chtěl bych dát jasně najevo, že o nové členy naše politická strana stojí.

My nechceme, nikdy jsme nebyli, a ani v budoucnosti nebudeme žádný exkluzivní klub pečlivě prověřených lidí. My jsme otevřená demokratická strana. (Potlesk)

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, naše politická role je nezastupitelná. Sociální demokracie musí být pojistkou moderního sociálního státu. Skutečně prostupné společnosti. A, jak už jsem řekl, sociální stát, to není fráze, to není žádný neživotný model. Jde o to, aby z ekonomiky profitovali spravedlivě všichni. Nejenom velké firmy, nejenom ti nejbohatší. Aby se na nikoho nezapomínalo. Společnost musí nabídnout rovné šance i dětem z rodin samoživitelek. Musí nabídnout rovné šance i rodinám, které se starají o někoho, kdo je zdravotně postižený. Je potřeba myslet – a měli bychom na to myslet i my jako sociální demokraté, a především my – kolik dětí dneska vyrůstá na sociálních ubytovnách a co z nich jednou bude? Jaký je osud lidí starších 55 let, kteří přijdou o práci, jak žijí osamělá senioři?

Měli bychom myslet na to a měli bychom být schopni se vcítit do jejich života. Měli bychom být schopni pochopit jejich starosti a hledat cesty, jak jim politikou sociální demokracie pomoci. Ale to nestačí, být jenom pojistkou sociálního státu. Pro to, aby sociální stát mohl fungovat, musíte mít také svobodnou a demokratickou společnost. A i tady je důležitá role sociální demokracie. My musíme být současně i pojistkou svobody v zemi, pojistkou svobody slova, parlamentní demokracie, musíme být schopni hájit existenci a nezávislost veřejnoprávních médií, musíme být schopni hájit poměrný volební systém.

A máme jednu výhodu jako sociální demokracie. Tou není historie, tou není značka, ale je důležité, aby to lidé věděli. Nás si nelze koupit. (Potlesk) Z nás se nedá nikdy udělat divize jakékoli podnikatelské skupiny. (Potlesk) Naše hodnoty svobody, spravedlnosti a solidarity jsou pevné a my se zodpovídáme jen našim voličům a jenom našemu svědomí. (Potlesk)

Sociální demokracie podle mého hlubokého přesvědčení musí být také pojistkou evropské orientace naší země. Jsme součástí Evropské unie, jsme součástí NATO, jsme součástí západního světa – tam máme své spojence. Hlásíme se k hodnotám, jako je sociální stát, ochrana lidských práv, ochrana životního prostředí, důraz na mír a důraz na dodržování mezinárodních smluv.

Vážen přítelkyně, vážení přátelé, je před námi těžká cesta. Bude vyžadovat odvahu v důslednosti, odvahu k velkým změnám uvnitř sociální demokracie. My si nemůžeme dovolit stagnaci, nemůžeme si dovolit pohodlnost, nemůžeme si dovolit konzervativní přístup.

Pokud mne zvolíte a získám od vás nový mandát, nabízím jasný plán, nabízím pevné vedení - s cílem vyhrát krajské a senátní volby, a být i nadále nejsilnější politickou stranou v zemi. Být silným garantem... (Potlesk) Být silným garantem sociálně spravedlivé, vnitřně svobodné a demokratické České republiky. Ne kvůli nám, ale kvůli občanům, kvůli našim dětem, kvůli naší krásné zemi.

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, chci vám poděkovat za vaše nominace, chci vám poděkovat za podporu, kterou jsem cítil, když jsem navštěvoval jednotlivé krajské a některé okresní konference, a těším se na naši společnou práci pro sociální demokracie. Děkuji. (Potlesk)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …