Soud rozhodl, že muž, který získal Cenu za odvahu, byl z práce propuštěn nezákonně

04.06.2016 11:06

Městský soud v Praze tento týden pravomocně rozhodl, že František Mráček, jemuž Nadační fond proti korupci udělil v roce 2014 Cenu za odvahu, byl z práce propuštěn nezákonně a přiznal mu náhradu soudního řízení a právo nastoupit zpět do práce.

Soud rozhodl, že muž, který získal Cenu za odvahu, byl z práce propuštěn nezákonně
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

František Mráček, bývalý vedoucí Oddělení veřejné dopravy Krajského úřadu Středočeského kraje, poukazoval na nestandardní praktiky při hospodaření s  prostředky kraje, mezi jinými na pochybnou investici do software na vyplácení stipendií pro žákovské jízdné či na podezřelé rozdíly v dotacích plynoucí na veřejnou dopravu ve Středočeském kraji. Místo uznání začal František Mráček čelit nátlaku, až nakonec přišel o místo. Jeho propuštění bylo evidentně účelové. Oficiálně však bylo zrušeno oddělení veřejné dopravy a s ním pozice vedoucího.

Dnes Městský soud v Praze pravomocně rozhodl o neplatnosti výpovědi a přiznal mu náhradu soudního řízení a právo nastoupit zpět do práce.

„Jsme nesmírně rádi, že odvolací soud pravomocně potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 a uznal, že výpověď pana Mráčka byla v rozporu se zákonem. Bude teď zajímavé sledovat, jak bude k panu Mráčkovi přistupovat jeho tehdejší a vlastně již i nynější zaměstnavatel,“ okomentovala dnešní rozhodnutí soudu Linda Majerová, ředitelka Nadačního fondu proti korupci.

K rozhodnutí se vyjádřil i samotný František Mráček: „Jsem rád, že jsem do tohoto boje šel a že jsem si udržel poctivý přístup uvažování a boje. A také, že jsem neztratil pozitivní myšlení, i když to někdy bylo náročné. Rád bych proto poděkoval za obrovskou podporu rodině, fondu a všem ostatním.“

Nadační fond proti korupci je zcela nezávislou iniciativou lidí, kteří zásadně nesouhlasí s vysokou mírou korupce ve státní správě. Cenou za odvahu oceňuje od svého vzniku v roce 2011 osobnosti, které se nebojí upozornit na korupci, bez ohledu na osobní následky. Naším cílem je mimo jiné podpora a odhalování korupční činnosti ve veřejné správě a podpora projektů odhalujících korupci.

Podrobnosti ke kauze Františka Mráčka naleznete na webu Nadačního fondu proti korupci, viz http://www.nfpk.cz/oznamovatele/3587.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …