Spolupráce Lesů ČR a Lesů SR: Přeshraniční projekt „Antonstál – oživujeme lesnické tradice“

17.09.2014 18:28

Ještě letos bude otevřeno nové muzeum lesnictví a myslivosti v Chřibech

Spolupráce Lesů ČR a Lesů SR: Přeshraniční projekt „Antonstál – oživujeme lesnické tradice“
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Nejvýznamnější správci státních lesů v České republice a na Slovensku pracují na společném evropském projektu „Antonstál – lesnické tradice ožívají.“ Projekt finančně podpořený Evropskou unií v rámci Programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013 je zaměřen na dětskou i dospělou populaci. Snahou je podporovat u veřejnosti zájem o lesnictví, les a přírodu obecně s cílem připomínání a zachování lesnických i mysliveckých tradic. Vedoucím partnerem projektu jsou LESY Slovenskej republiky, štátný podnik a jediným přeshraničním partnerem Lesy České republiky, s. p. Celkové výdaje představují částku 29 146 €, přibližně 790 000,- Kč, schválený rozpočet pro Lesy ČR je cca 300 000,- Kč.  Na Slovensku se v areálu účelového zařízení Antonstál – Nemšová nedaleko Trenčína uskuteční již 19. září v dané souvislosti jedna z dalších dílčích aktivit zaměřená na pozitivní přístup k lesu a jeho zpětné působení na člověka.

Lesy ČR do projektu zahrnuly i část záměru na zřízení nového muzea lesnictví a myslivosti a současně centra environmentálního vzdělávání (lesní pedagogiky) Chřibů, které bude sídlit v objektu bývalé hájenky pod hradem Buchlovem v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. K otevření muzea dojde pravděpodobně již na konci letošního října.

Lesy ČR z prostředků projektu pořídí do muzea audiovizuální techniku a několik exponátů – exponáty lesní zvěře, lovecké vábničky nebo repliky loveckých zbraní. U příležitosti otevření muzea proběhne navíc slavnostní ukončení projektu „Antonstál – oživujeme lesnické tradice“.

Mezi významné již uskutečněné události bezesporu patřilo červnové setkání 60 dětí ze základní školy Buchlovice a základní školy Trenčín v účelovém zařízení Antonstál – Nemšová, ve kterém si děti vyzkoušely řadu aktivit lesní pedagogiky. Program připravili lesní pedagogové z Lesů SR,  Odstěpného závodu Trenčín a také Lesů ČR,  Lesní správy Buchlovice. Děti shlédly ukázky například prací řezbářů či šperkařů a navíc vyráběly z polotovaru krmítka pro ptáky.

Projekt je schválen na základě podané žádosti o finanční příspěvek z Programu Evropské unie, Operačního programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 - 2013, z prioritní osy P1 Podpora socio-kulturního a hospodářského rozvoje příhraničního regionu  a spolupráce, v rámci oblasti  podpory I.1 Kulturní rozvoj a zachování tradic. Konkrétně se jedná o projekt s názvem „Antonstál – oživujeme lesnícke tradicie“. Celkové výdaje projektu ve schválené žádosti jsou 29 146 €, což je přibližně 790 000,- Kč (schválený rozpočet pro Lesy ČR je cca 300 000,-Kč). 

• Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

• Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na téměř celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…