Správa uprchlických zařízení MV: Zajištění cizinci nestrádají!

10.01.2016 21:00

Správa uprchlických zařízení MV komentuje článek uveřejněný 4. ledna 2016 na portále www.idnes.cz v článku Propusťte uprchlíky, kteří strádají, žádá rada. Ministři návrh posoudí.

Správa uprchlických zařízení MV: Zajištění cizinci nestrádají!
Foto: MV ČR
Popisek: Utečenecký tábor - bývalá věznice - v Drahonicích v Ústeckém kraji.

Strádají osoby, které mají zajištěnu třikrát a děti pětkrát denně stravu, ubytování, pravidelný výdej základních hygienických prostředků, přístup k zahraničnímu tisku, volnočasovým aktivitám a které mohou navštěvovat umělecké a rukodělné dílny, sportovní hřiště, kina, knihovny, posilovny, tělocvičny, televizní místnosti apod.?

Dospělí muži jsou umisťováni do zařízení ve Vyšních Lhotách a v Drahonicích. Rodiny, samostatné ženy a cizinci z ohrožených skupin (např. senioři) do zařízení v Bělé-Jezové, které je uzpůsobeno pro jejich pobyt a ubytovaným cizincům, kteří nejsou zajištěni a pouze zde bydlí se svými rodinami.

Ve všech zařízeních mají klienti možnost využít právní pomoci. Přibližný rozsah jednoho setkání s právníkem je cca 30 minut.  Délka ani maximální počet setkání na jednoho klienta nejsou stanoveny. Ve všech zařízeních dále působí vyškolení tlumočníci, kteří participují na běžných aktivitách, asistují pedagogům volného času, při setkání se sociálními pracovníky, lékaři apod.

Zvláštní péče je věnována ohroženým skupinám. Zařízení pro zajištění cizinců Bělá-Jezová v posledních měsících prochází rekonstrukcí s cílem vybudovat areál vyhovující standardům pro ubytování těchto osob včetně dětí. Děti do 15 let nemohou být zajištěni. Pokud příbuzný nebo zákonný zástupce nedokáže pro děti obstarat ubytování po dobu svého zajištění, mohou být děti ubytováni v zařízení.  Se souhlasem rodičů můžou v doprovodu vychovatelky nebo jiného pověřeného zaměstnance zařízení opouštět, zúčastnit se aktivit v dětském centru, výletů a navštěvovat školní třídu, která je situována přímo v areálu.

Správa uprchlických zařízení potvrzuje, že podmínky zajištěných a ubytovaných cizinců jsou důstojné, v zařízeních působí profesionálové a služby jsou poskytované na úrovni azylových středisek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…