Stále více celiaků čerpá u VZP příspěvek na dietu. Vloni si pro něj došlo téměř 12 tisíc klientů

14.05.2020 11:47

Všeobecná zdravotní pojišťovna přispěla v loňském roce částkou 35 192 047 Kč klientům trpícím celiakií. Je to nejvíce za poslední 3 roky. O příspěvek si zažádalo 11 889 klientů. Výše příspěvku VZP na bezlepkovou dietu činí až 6 000 Kč a je suverénně nejvyšší ze všech zdravotních pojišťoven. Světový den celiakie připadá na 16. května.

Stále více celiaků čerpá u VZP příspěvek na dietu. Vloni si pro něj došlo téměř 12 tisíc klientů
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Celiakie je chronické onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek se vyskytuje v obilovinách, nejčastěji v pšenici, žitě a ječmenu. Zajišťuje např. žádanou pružnost těsta a nadýchanost pečiva. Typickými příznaky celiakie jsou průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti a také únava. Tato porucha se může projevit v kterémkoliv věku. Podle Národního registru hrazených zdravotních služeb bylo v České republice v roce 2018 identifikováno 21 483 celiaků. Vzhledem k nejednoznačnosti příznaků, což může vést k nepřesné diagnóze, může být postižených celiakií kolem 40 tisíc.

Následující tabulka ukazuje zájem klientů VZP o příspěvek na bezlepkovou dietu za poslední 3 roky a kolik jim VZP vyplatila. V roce 2019 stoupl počet žádostí o příspěvky oproti roku 2018 o 11 %.

V další tabulce je uveden za rok 2019 počet žádostí o příspěvky a kolik celkem vyplatila klientům VZP v jednotlivých krajích. Nejvíce bylo žádostí v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, nejméně naopak v kraji Karlovarském.

Celiakie je neléčitelné onemocnění a jediný způsob, jak ji „léčit“, je dodržovat trvale přísnou dietu. Potraviny bez lepku ovšem nejsou levnou záležitostí. VZP proto již řadu let nabízí svým klientům mezi benefity souvisejícími s péčí o zdraví mimo jiné i příspěvek až 6 000 Kč na bezlepkové potraviny. Je to nejvyšší částka ze všech zdravotních pojišťoven. Podmínkou je předložit doklad o diagnóze celiakie. O příspěvek se žádá 2x ročně a je určen dětem do 18 let a dospělým do 26 let, kteří mají status nezaopatřené dítě – student.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…