Starostové z Kladrubska v Lednicko-valtickém areálu zjišťovali, jak se žije v krajině chráněné UNESCO

13.08.2015 13:00

Kulturní krajina Kladrubského Polabí aspiruje na zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Kromě množství práce a příprav, které podání přihlášky obnáší, je také důležitý soulad obcí a jejich obyvatel, kteří budou případným zápisem do seznamu dotčeni.

Starostové z Kladrubska v Lednicko-valtickém areálu zjišťovali, jak se žije v krajině chráněné UNESCO
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Starostové z Kladrubska v Lednicko-valtickém areálu zjišťovali, jak se žije v krajině chráněné UNESCO

Aby jejich představitelé získali přesnější představu, co členství v elitním klubu světových památek obnáší, zorganizoval Pardubický kraj ve středu 12. srpna pracovní cestu do Lednicko-valtického areálu. Ten je na seznamu od roku 1996 a s krajinou okolo kladrubského hřebčína má mnohé společného.

„Chtěli jsme, aby se starostové na vlastní oči přesvědčili, jaké jsou výhody i nevýhody, které reálně zápis do seznamu UNESCO přináší. Kraj sice není v této záležitosti rozhodujícím hybatelem, ale rádi bychom obcím pomohli najít odpověď a podpořili je v jejich úsilí. Přihláška má jednoznačnou podporu Pardubického kraje,“ vysvětil 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Viděli jsme, že zápis do UNESCO neznamená automaticky žádnou paralýzu rozvoje obcí – nevede ani k plošnému zákazu plastových oken, ani přístaveb domů, což jsou asi největší obavy občanů z omezení vyplývajících z vyhlášení ochranného pásma kolem památky. To je nezbytnou podmínkou přihlášky,“ dodal náměstek Línek.

Představitelé Kladrub nad Labem, Břehů, Semína, Sopřeče a Trnávky, náměstek ředitele hřebčína Radek Václavík a náměstek hejtmana Roman Línek se setkali se starostou Lednice Liborem Kabátem. Ten nezastíral, že značka UNESCO přináší obci nejen výhody, ale komplikace: „Kvůli dohledu státní památkové péče obci přibude další parametr v řízení, které je však v dnešní době složité samo o sobě. Je třeba počítat s tím, že se tak proces prodlužuje,“ upozornil starosta, který stojí včele Lednice už od roku 1994. „Výhody však jednoznačně převažují. Díky zařazení na seznam UNESCO jsme dokázali sehnat velké investice – na přestavbu jízdárny v multifunkční centrum, vybudování nových lázní, ale i třeba na rekonstrukci silnice,“ zdůraznil Libor Kabát. Dodal, že rozvoj obce by výrazně usnadnil lepší zákon o památkové péči, který by jednoznačně stanovil, co je potřeba chránit.

Jeho slova potvrdila i kastelánka státního zámku Lednice Ivana Holásková: „Zámek je zcela opravený – od interiérů přes fasády – a kompletně přístupný. Loni byl nejnavštěvovanějším zámkem v republice. Zápis na seznam UNESCO byl pro nás výhrou.“ S tím souhlasí i státní tajemník Ministerstva kultury Zdeněk Novák, který se ochraně historické kulturní krajiny věnuje více než tři desítky let a který výpravu celý den doprovázel: „Zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO znamenal pro Lednicko-valtický areál zcela mimořádný příliv prostředků z veřejných zdrojů. Jen do péče o kulturní dědictví putovala více než jedna miliarda korun.“ O tom se starostové přesvědčili i na zámku ve Valticích, kde mohli obdivovat před měsícem dokončenou rekonstrukci jízdárny a barokního divadla.

Lednicko-valtický areál je specifický tím, že byl na seznam UNESCO zapsán jako největší komponovaná krajina Evropy. Tou je svým charakterem také oblast Kladrubska v okolí hřebčína se svými alejemi, přívody vody a anglickými parky. Národní hřebčín včetně obou stád běloušů a vraníků se stal v roce 1995 kulturní památkou, v roce 2002 byl spolu se stádem běloušů zapsán jako národní kulturní památka. Od roku 2007 je na indikativním seznamu památek UNESCO a ve spolupráci s Ministerstvem kultury a svým zřizovatelem – Ministerstvem zemědělství – usiluje nyní o zapsání na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Nyní by měla být ve spolupráci s památkáři vyhlášena krajinná památková zóna, která zaručí zachování autentické historické krajiny v jeho okolí tak, aby její jedinečnost nebyla nijak narušena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…