Stát díky ÚZSVM za dva roky prodal v elektronických aukcích nemovitosti za téměř půl miliardy korun

12.11.2020 16:50

Zájemci o nepotřebný státní majetek mohou již dva roky v elektronickém aukčním systému Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nakupovat také nemovitosti. Od 1. listopadu 2018 do 31. října 2020 proběhlo 1 092 výběrových řízení s elektronickou aukcí (elektronických aukcí), z nichž stát získal téměř 490 milionů korun.

Stát díky ÚZSVM za dva roky prodal v elektronických aukcích nemovitosti za téměř půl miliardy korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Čísla svědčí o tom, že online prodej nemovitostí je pro veřejnost atraktivní. I díky elektronickým aukcím se nám i přes obtížnou koronavirovou dobu daří prodávat nepotřebný státní majetek a ke konci října jsme do státního rozpočtu odvedli 1,24 miliardy korun. V oblasti prodeje nepotřebného státního majetku se nám daří výrazně posilovat transparentnost a veřejnou kontrolu. Historicky první státní elektronický aukční systém, který jsme vytvořili vlastními silami, nabízí veřejnosti nejen možnost nakupovat z pohodlí domova, ale také kontrolovat průběh i výsledky všech aukcí,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Od června loňského roku navíc zájemci naleznou všechny nabídky od státních institucí přehledně na jednom místě, a to na našem webu www.nabidkamajetku.cz, a odpadá jim tak zdlouhavé vyhledávání nabídek na stovkách webových stránek státních institucí,“ dodala generální ředitelka.

Nabídka nemovitého majetku prodávaného v elektronických aukcích je velmi pestrá. Stát nabízí lukrativní majetek, jako jsou byty, chaty, rodinné domy nebo různé druhy pozemků. Za nejvyšší částku se dosud prodal areál bývalého zahradnictví o rozloze 1,5 hektaru v Plzni na Doubravce, který je vhodný i k bytové výstavbě. Nový majitel získal areál za 39,9 milionu korun. ÚZSVM se dále v elektronické aukci podařilo prodat za 19,9 milionu korun areál bývalého vysílacího střediska v obci Stěžery, který v minulosti sloužil i jako rušička vysílání rádia Svobodná Evropa. Nového vlastníka získalo také bývalé plicní sanatorium v Kostelci nad Černými lesy, které bylo prodáno za více než 18 milionů korun.  

Absolutně nejvyšší nárůst ceny, a to o více než 4,5 milionu korun, doposud zaznamenal ÚZSVM při prodeji rekreačního areálu ve Studnicích u Rokytna ležící v srdci Žďárských vrchů, kdy se vyvolávací cena 3 564 000 korun vyšplhala na konečných 8,1 milionu korun. O 4,5 milionu korun vzrostla také cena při prodeji areálu bývalé sušičky chmele v Žatci, který byl prodán za 14 milionů korun. Úspěšný byl také prodej pozemků v Praze-Dejvicích na okraji přírodního parku Šárka – Lysolaje. V tomto případě se minimální cena 5,5 milionu korun navýšila o 4,4 milionu korun.

Velký souboj svedli zájemci o rodinný dům se zahradou v Kralicích na Hané, který na webu www.nabidkamajetku.cz nabízel Státní pozemkový úřad. O vítězi této aukce rozhodl po dvou hodinách až rekordní 531. příhoz. Na druhé místo co do počtu příhozů se řadí prodej pozemků v pražské Michli. V této aukci padlo celkem 255 příhozů. Zájem byl také o pozemek podél řeky v Hamru nad Nežárkou. O vítězi této aukce rozhodl až 190. příhoz.

Nejvíce účastníků, a to celkem 52, přilákala aukce na prodej pozemku v Hřensku, který slouží jako parkovací plocha. V jiném případě se o chatku ležící v chatové kolonii Višňovka v Řitce v elektronické aukci utkalo 28 zájemců. Dalších 23 zájemců se zapojilo do aukce na prodej rekreační chaty u Mydlovarského rybníka v blízkosti města Zliv.

Na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz nabízí ÚZSVM v současné době široké veřejnosti k prodeji v elektronické aukci například dvě krásná neobarokní rodinná sídla významných ústeckých továrníků a podnikatelů, a to Schichtovu vilu za 19 150 000 korun a Hönigovu vilu za 10 704 000 korun. Na nového majitele také čeká mezonetový byt o velikosti 4+kk s výhledem na hrad Špilberk v Brně-Veveří za 9 850 000 korun.

Elektronický aukční systém, který ÚZSVM připravil vlastními zaměstnanci bez externích dodavatelů, byl spuštěn k 1. únoru 2018. V první fázi sloužil k prodeji movitého majetku. Následně byl 1. listopadu 2018 rozšířen o prodej nemovitostí. Elektronický aukční systém eviduje přes 11 tisíc zaregistrovaných účastníků aukcí a 10 tisíc odběratelů novinek. Od spuštění systému navštívilo stránky elektronických aukcí přes milion unikátních uživatelů. Elektronické aukce se může účastnit každá fyzická či právnická osoba, která je zaregistrovaná v systému. Více informací naleznete na www.nabidkamajetku.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…