Stát krajům na platy řidičů nepřidá. Pardubický kraj se k závazku postaví čelem

20.02.2017 20:40

Dnes se v Praze uskutečnilo první oficiální jednání nové Rady Asociace krajů České republiky s vládou premiéra Bohuslava Sobotky. Mezi zásadní a očekávaná témata jednání patřilo navýšení mezd pro řidiče autobusů, ale také financování oprav silnic nižších tříd.

Stát krajům na platy řidičů nepřidá. Pardubický kraj se k závazku postaví čelem
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Bylo nám bohužel oznámeno, že stát krajům neposkytne kompenzaci na provedení nařízení vlády, kterým byly mzdy řidičům od 1. ledna tohoto roku navýšeny. Budeme tak muset sáhnout do rozpočtových rezerv kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého je hlavním důvodem nejednotnost vládní koalice. „Ministr financí argumentuje tím, že kraje mají peněz dost. Upozornil jsem vládu a ministra financí, že prostředky kraje šetří zejména na předfinancování projektů z evropských fondů,“ sdělil Netolický.

„Chci však ubezpečit řidiče autobusů, že Pardubický kraj dostojí závazkům, byť se jedná o závazek vyvolaný státem, a navýšení s dopravci vyřeší. Musí však dojít k definitivnímu zúčtování, protože dopravci do požadavků zahrnuli i výdaje, které s odměňováním přímo nesouvisí,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že aktualizovaná kalkulace, která však bude i nadále upřesňována, činí 34 milionů korun, zatímco koncem roku 2016 se jednalo o částku 64 milionů.

Chceme alespoň tři miliardy na rekonstrukce silnic nižších tříd, shodují se hejtmani

Dalším důležitým bodem jednání bylo navýšení prostředků na opravy silnic II. a III. tříd. V roce 2015 podpořil stát kraje částkou 4,6 miliardy korun, v minulém roce částkou 3 miliardy korun. „Ministr dopravy chtěl v letošním roce alokovat pouze částku 2 miliardy korun. Nakonec však bude upravený návrh na hodnotě 2,5 miliard a jedná se o částce alespoň takové jako v minulém roce,“ řekl hejtman Netolický. „Rozhodně však odmítám spojovat naprosto nesouvisející debatu o mzdách řidičů a rekonstrukcích silnic. Nemůže to být stavěno do pozice buď peníze na platy, nebo na rekonstrukce silnic. Opravovat silnice je potřeba a platy řidičů je nutné také navýšit. Stát by se měl k problému postavit čelem a nešetřit na lidech v dopravě,“ dodal hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…