Státní veterinární správa: Odebrání týraných psů a ovcí z nevhodných podmínek chovu na Litovelsku

23.03.2024 7:44

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Olomouckém kraji při kontrole chovu v obci Loučka v okrese Olomouc objevili týrané psy a ovce chované v naprosto nevyhovujících podmínkách. Proto navrhli obci s rozšířenou působností (město Litovel) pro zvířata zajištění náhradní péče. Kontrola se uskutečnila na základě podnětu policie.

Státní veterinární správa: Odebrání týraných psů a ovcí z nevhodných podmínek chovu na Litovelsku
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Veterinární inspektoři při kontrole zjistili, že chovatel v domě chová 15 psů (čtyři dospělé křížence, 11 štěňat) a venku na dvoře dvě neoznačené ovce a dvě jehňata. Většina psů byla ve špatném výživném stavu. U všech psů bylo zjištěno silné zamoření blechami, znečištění srsti výkaly a močí. Štěňata byla vyhublá a měla vnitřní parazity.

Psi obývali v podstatě všechny prostory domu, kdy většina podlah, stěn a nábytku byla potřísněna výkaly a močí. Interiér silně páchl čpavkem. V prostorách domu se pro psy nenacházelo žádné suché a čisté místo pro ležení a spánek. Chovatel v době kontroly navíc neměl k dispozici žádné krmení. Psi se nekontrolovatelně v uvedených nevhodných podmínkách množili.

Ovce byly chovány v okolí domu, mezi odpady a nebezpečnými předměty, o které se mohly poranit. V době kontroly měly ovce jako krmení k dispozici jen absolutně nevhodné těstoviny, žádné seno ani vodu. Byly ve zhoršeném výživném stavu, jevily známky apatie a měly nadmutá břicha.

Veterinární inspektoři posoudili stav zvířat jako zcela nevyhovující a navrhli zvířata bezodkladně přemístit do náhradní péče. Pracovníci ORP Litovel na základě tohoto návrhu na místě rozhodli o předběžné náhradní péči. Policie současně zahájila úkony v rámci vlastního šetření. Ještě téhož dne ve večerních hodinách byla zvířata převezena do náhradních chovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…