Kvalita střešního medu SVS je na nadstandardní úrovni

02.10.2023 16:21 | Tisková zpráva

Státní veterinární správa (SVS) společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) již šestým rokem chová na střeše budovy ústředí SVS v centru Prahy včely. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z letošní snůšky „střešních včel“. Med, který vyhověl ve všech ukazatelích daných vyhláškou stanovující požadavky na kvalitu medu, neobsahuje žádné problematické látky.

Kvalita střešního medu SVS je na nadstandardní úrovni
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

„Jsme velmi rádi, že med pocházející ze střechy naší budovy v centru Prahy opět vyhověl všem požadovaným kritériím. Výsledky vnímáme jako potvrzení toho, že včely mají svou nezastupitelnou roli i ve větších aglomeracích jako je Praha a kvalita medu chovem včel ve městě rozhodně netrpí,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

„V medu včel ze střechy budovy SVS na pražských Vinohradech nebyla zjištěna přítomnost těžkých kovů ani rezidua pesticidů. Také další parametry pro med květový stanovené vyhláškou ministerstva zemědělství jsou na velmi dobré úrovni,“ uvedl Jan Rosmus z oddělení chemie SVÚ Praha.

Podobné vyšetření medu ze stejné lokality provedl SVÚ v letech 2019 a 2022. I tehdy laboratorní výsledky dopadly dobře, med neobsahoval žádné těžké kovy, ani pesticidy. Společný projekt tzv. „veterinárních včel“ i nadále počítá s pravidelným vyšetřováním medu. Projekt bude i nadále sloužit především k výzkumným a vzdělávacím účelům. Získaný med z pěti včelstev vedle toho slouží k propagaci obou institucí. Letos se stočilo přibližně 40 kilogramů medu.

Střešní včelaření má v posledních letech stabilní oblibu a včelstva na střechy svých budov dává řada veřejných i soukromých subjektů. Odhadovaný počet stanovišť včel v rámci České republiky je zhruba 50, v Praze jich je okolo 15. Zájem o včelaření obecně v hlavním městě v posledních letech stoupá. SVS v současné době v hlavním městě eviduje téměř 1000 aktivních včelařů, kteří chovají skoro 6600 včelstev, což je téměř o 1000 více než před třemi roky. Včely se v Praze tradičně chovají především ve starší zástavbě rodinných domů ve čtvrtích, jako jsou například Troja, Libeň nebo Dejvice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…