Státní veterinární správa: V ČR byla po čtyřech letech zjištěna paramyxoviróza v chovu holubů

11.07.2020 16:51

V zájmovém chovu holubů v Pardubickém kraji byl zjištěn výskyt paramyxovirózy holubů. Toto akutní, infekční a horečnaté onemocnění bylo v České republice v chovu holubů zjištěno naposledy před čtyřmi lety.

Státní veterinární správa: V ČR byla po čtyřech letech zjištěna paramyxoviróza v chovu holubů
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

V případě výskytu paramyxovirózy holubů v chovu nestanovuje legislativa povinná veterinární opatření, nejsou vytyčována uzavřená pásma a není třeba ptáky v chovu utrácet. Přesto Státní veterinární správa (SVS) sleduje zdravotní stav ptáků v zasaženém chovu, budou zde dočasně omezeny přesuny a pohyb holubů a provedena preventivní vakcinace.

Paramyxovirová infekce holubů je způsobena holubím paramyxovirem (PPMV-1). Onemocnění je charakterizované únavou, nervovými příznaky, obrnou, stočením krku, žíznivostí a průjmem. Může docházet k úhynu nemocných holubů, ale většina ptáků přežívá a chřadne, poruchy nervové činnosti mohou být i doživotní. V České republice byla tato nákaza potvrzena v zájmových chovech holubů již v letech 2013 a 2016. U volně žijících ptáků byl výskyt tohoto onemocnění zjištěn v letech 2015, 2016 a 2017.

Holubí paramyxovirus (PPMV) je příbuzný ptačímu paramyxoviru (APMV – 1), který je původcem tzv. Newcastleské choroby. Newcastleská choroba – pseudomor drůbeže patří mezi nebezpečné nákazy a její výskyt znamená pro chovatele významné ztráty související nejen se značným úhynem drůbeže nebo jiných ptáků držených v zajetí, ale také s dopadem povinných veterinárních opatření nařízených v ohnisku a uzavřených pásmech.

Z výše uvedených důvodů by chovatelé měli věnovat zvýšenou pozornost zdravotnímu stavu drůbeže a ptáků ve svých chovech a případné zvýšené úhyny hlásit místně příslušné krajské veterinární správě.

„Pro prevenci paramyxovirózy holubů i Newcastleské choroby je nejdůležitější vakcinace. Na trhu jsou dostupné vakcíny pro kura domácího, krůty i holuby. Je rozhodující provádět vakcinaci v souladu s doporučením výrobce vakcinačního přípravku tak, aby se vytvořila dostatečná imunita,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…