Státní veterinární správa odhalila na Vysočině více než dvě stě týraných psů

02.02.2018 19:09

Nesmírně závažný a rozsáhlý případ týrání zvířat řeší v těchto dnech úřední veterinární lékaři v Kraji Vysočina. Ve spolupráci s Policií ČR (PČR), hasiči, obcí a také s neziskovou organizací Dej pac! odebrali 31. 1. 2018 chovatelce v obci Kamenice nad Lipou více než 200 psů chovaných ve zcela nevhodných podmínkách. Zvířata již byla umístěna do útulků po celé České republice. Svým rozsahem a mírou porušení podmínek pro chov zvířat se jedná o zcela výjimečný a doslova odstrašující případ.

Státní veterinární správa odhalila na Vysočině více než dvě stě týraných psů
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Celý případ začal již v závěru loňského roku, kdy provedli veterinární inspektoři na základě obdrženého podnětu kontrolu v bydlišti chovatelky. Ta inspektory odmítla vpustit do svého domu a k veterinární kontrole na dvorek pouze předvedla 13 psů. Někteří psi byli ve špatném výživném a zdravotním stavu. Ještě týž den proto bylo na základě podnětu SVS šest zvířat majitelce odebráno a umístěno do útulku.

SVS na základě zjištění při kontrole následně podala podnět Policii ČR pro podezření ze spáchání trestného činu a požádala o zajištění domovní podmínky s cílem zjistit, zda se uvnitř domu nenacházejí ještě další týraní psi.

Na základě podnětu byla ve spolupráci s PČR, hasiči a zástupci obce provedena domovní prohlídka, která přinesla doslova otřesné zjištění. V objektu se v naprosto nevyhovujících podmínkách nacházelo celkem 212 psů, převážně malých plemen a jejich kříženců. V obytných prostorech a klecích, kde se zvířata nacházela, byly dlouhodobě neodklízené vrstvy výkalů. Podlahy i zdivo v budově byly doslova prosáklé močí. Psi byli značně zanedbaní, vykazovali znaky kožních, očních, ušních a parazitárních onemocnění, měli přerostlé drápky. Ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností bylo na místě rozhodnuto o okamžitém odebrání všech zvířat. To bylo ve spolupráci s výše jmenovanou neziskovou organizací neprodleně realizováno a zvířata rozmístěna do více než desítky k tomu určených zařízení v celé ČR. Zde jim bude poskytnuta odpovídající výživa a zdravotní péče.

„Věříme, že se zdravotní stav psů rychle zlepší a v brzké době si většinu z nich osvojí noví majitelé, kteří jim na rozdíl od původní majitelky zajistí důstojný a šťastný život,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Chtěl bych vyzvat zájemce o pořízení psa, ale i jiných zvířat, aby si vždy brali zvíře z prověřeného chovu a nekupovali jej pouze na základě anonymního inzerátu na internetu. Potom se totiž může stát, že člověk svou koupí podpoří podobný pochybný chov, jaký byl odhalen v Kamenici nad Lipou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…