Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila dovozový květák s koktejlem pesticidů

13.12.2018 21:39

V rámci cílených kontrol cizorodých látek v sortimentu čerstvého ovoce a zeleniny zjistila kontrola Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nevyhovující šarži čerstvého květáku ve velkoskladu společnosti BOVYS, s.r.o., Dědová 40, 53901 Dědová (provozovna Štoky 516).

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila dovozový květák s koktejlem pesticidů
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Jednalo se o čerstvý květák od dodavatele Vegamix, Rudno Gorne 43, Wawrzeńczyce, země původu: Polsko, u kterého laboratorní rozbor SZPI potvrdil nadlimitní přítomnost tří druhů pesticidů: (1.) flonicamid – zjištěná koncentrace 0,15 miligramů na kilogram (mg/kg), limit 0,03 mg/kg; (2.) methomyl  - zjištěná koncentrace 0,029 mg/kg, limit 0,01 mg/kg; (3.) tebuconazole  - zjištěná koncentrace 0,34 mg/kd, limit 0,05 mg/kg.

Ze zjištěných skutečností vyplývá, že provozovatel porušil Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech a SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Další liberecké mládě orlosupa bradatého míří do volné přírody

13:04 Zoo Liberec: Další liberecké mládě orlosupa bradatého míří do volné přírody

V neděli 26. května odcestovalo ze Zoo Liberec téměř tříměsíční mládě orlosupa bradatého. Namířeno m…