Stáže ve firmách jsou standardním nástrojem politiky zaměstnanosti. Financování ale musí být transparentní!

13.07.2015 19:01

Současné vedení Ministerstva práce a sociálních věcí se snaží napravit chyby, které se staly za působení ministra Jaromíra Drábka, na které upozornil ve zprávě Nejvyšší kontrolní úřad. Jde o možné chybné založení příspěvkové organizace Fond dalšího vzdělávání a s ním spojené financování projektů z Evropských fondů a nedostatky v projektu Stáže ve firmách.

Stáže ve firmách jsou standardním nástrojem politiky zaměstnanosti. Financování ale musí být transparentní!
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Současné vedení Ministerstva nemohlo nijak ovlivnit způsob zřízení Fondu dalšího vzdělávání, stejně jako zadání a realizaci projektu, který proběhl již od června 2012 do října 2014. Provedli jsme nápravu v tom smyslu, že Fond dalšího vzdělávání je zakotven v novele o zaměstnanosti, které je právě ve Sněmovně,“ řekl náměstek ministryně pro řízení úřadu Robin Povšík. „V rámci pokračování projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí 2 bude vytvořen návrh nastavení systému poskytování stáží v České republice bez financování z prostředků z Evropského sociálního fondu. Již jsme začali pracovat na ukotvení stáží jako nového nástroje politiky zaměstnanosti,“ dodal náměstek.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v informaci z kontrolní akce č. 14/24, která se vztahovala na roky 2007 až 2014, vytkl projektu Stáže ve firmách, že Fond dalšího vzdělávání (FDV) jako realizátor projektu, nenastavil žádné sankce za nedodržení smlouvy a povinností stážistů a poskytovatelů stáží, stáže neměly dle názoru kontrolorů očekávaný efekt, ohradil se vůči nedostatečné kontrole práce takzvaného mentora a v projektové žádosti měl chybět časový rámec udržitelnosti v délce pěti let od ukončení projektu. NKÚ také MPSV vytkl, že zatím nepočítá se zavedením stáží jako nového nástroje aktivní politiky zaměstnanosti.

Podle vyjádření FDV nebylo možné a korektní měnit existující podmínky pro uzavírání trojstranných smluv o zajištění stáže. Zavedení pokut za porušení zjištěných u stážistů či poskytovatelů stáží nebylo rovněž možné zavézt z toho důvodu, že nebyla způsobena žádná hmotná škoda jednotlivým smluvním stranám. V případě, že bylo zjištěno pochybení na straně stážisty či poskytovatele stáže, byly tyto stáže bez odkladu ukončeny. Poskytovatelům stáží či stážistům, kteří se takto zachovali, nebyla umožněna další účast v projektu. V novém programovém období budou již sankční podmínky a pokuty v projektu zahrnuty. Efekt a dopad stáží na zapojení cílové skupiny projektu nemá okamžitý efekt. Setrvačnost účinků a efektů stáže je odhadována v měsících či dokonce ve čtvrtletích.

Skutečné vyhodnocení lze tedy udělat až s dostatečným časovým odstupem. V následujícím programovém období bude FDV provádět u dlouhotrvajících projektů dopadovou evaluaci sledující přínosy projektu pro danou cílovou skupinu, a to s dostatečným časovým odstupem. Přítomnost mentora považuje FDV za klíčový faktor a benefit pro uchazeče o stáž. Mentor totiž předává stážistovi potřebné znalosti a zkušenosti. FDV provádělo kontroly v místě výkonu stáže, kde byla ověřována přítomnost mentora na stáži. Nově bude zavedena povinnost vést, kromě deníků stážisty sledujících jeho docházku, také podobný deník mentora. Udržitelnost projektu i po pět let po jeho ukončení je zajištěna prostřednictvím dvou výstupů projektu – Katalogu šablon a Online databáze poskytovatelů stáží (součást Národního katalogu stáží dostupné zde: www.narodnikatalogstazi.cz). Tzn. do 31. října 2019 bude zajištěn po technické i obsahové stránce dvěma zaměstnanci FDV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…