Stovky nových keřů a stromů se staly ochranným valem malé obce

27.10.2015 8:32

Několik stovek stromů a keřů vysadili o víkendu obyvatelé malé obce Kněžice u Nymburka. Stromořadí v západní části obce bude sloužit jako přírodní větrolam a krytina pro zvěř. Výsadbu v rámci projektu s názvem „Zeleň pro Kněžice“ podpořila Nadace ČEZ částkou sto tisíc korun.

Stovky nových keřů a stromů se staly ochranným valem malé obce
Foto: cez.cz
Popisek: Stovky nových keřů a stromů se staly ochranným valem malé obce

Kněžičtí v průběhu soboty vysadili novou rozsáhlou alej ze stromů a keřů, která bude obec ochraňovat před přírodními živly, prachem a hlukem. Pomohli tak vyplnit vlastní přání, jež v minulých měsících opakovaně projevovali na zasedání obecního zastupitelstva. „Nápad vysadit nové stromořadí vzešel od našich občanů a my jsme ani chvíli neváhali ve snaze vyjít mu vstříc. Shodli jsme se rovněž na lokalitě, ze západní části byly totiž Kněžice doposud chráněny nejméně. V nedávné době zde byly postaveny komunikace, které jsme chtěli novou zelení začlenit do krajiny, proto jsme také vysadili dřeviny typické pro místní kraj,“ sdělil starosta obce Milan Kazda.

Stovky nových keřů a vzrostlých stromů se stanou nejen přírodním ochranným valem, ale i domovem a zdrojem potravy pro místní zvěř a ptactvo. Na realizaci celého projektu a vybudování rozsáhlé aleje vynaložila obec Kněžice celkem 150 000 korun, sto tisíc pokryl nadační příspěvek, zbytek uhradila z vlastního rozpočtu.

Nadace ČEZ podporuje od roku 2011 jak vznik nových stromořadí, tak i obnovy zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela. „Zájem o obnovu a výsadbu alejí ze strany měst a obcí po celé České republice neustává a k necelým dvěma stům stromořadí, které se s naší podporou podařilo vysadit v minulých letech, letos přibývají desítky dalších. Výsadba v Kněžcích je navíc ukázkovým příkladem toho, že do vysazování stromů se velmi často zapojují sami občané, kteří si uvědomují pozitivní vliv zeleně v místě jejich bydliště,“ sdělila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…