Středočeši získali dotace z EU na odstranění povodňových škod z června 2013

21.05.2015 7:33

Středočeský kraj i obce a města v regionu uspěly se žádostmi o dotace z Fondu solidarity Evropské unie (FSEU) na krytí povodňových škod z června 2013. Celkem 35 středočeských obcí či měst obdrželo 19,81 milionu korun a Středočeský kraj 102,7 milionu.

Středočeši získali dotace z EU na odstranění povodňových škod z června 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Středočeský kraj patří spolu s Hlavním městem Prahou mezi kraje s nejvyšší přiznanou dotací z FSEU v ČR.

„Na úspěšné získání dotací měla vliv i úzká spolupráce Krajského úřadu Středočeského kraje, ministerstva financí, Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje i obcí a měst v regionu,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Uspokojeny byly všechny žádosti obcí a měst, které splňovaly podmínky závazné metodiky FSEU. Středočeský kraj jako žadatel uplatnil výdaje ve výši 15 % podílu na výdajích na odstranění povodňových škod na dopravní infrastruktuře z programu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Příspěvek z FSEU je koncipován jako příspěvek veřejným rozpočtům použitelný pouze na úhradu prvotních nákladů a na nápravu bezprostředních škod a nouzových operací způsobených povodní z června 2013 na území Jihočeského, Plzeňského, Středočeského, Královéhradeckého, Libereckého a Ústeckého kraje a Hlavního města Prahy.  
       
Fond solidarity Evropské unie byl založen v roce 2002 na krytí nejzávažnějších škod, způsobených zejména přírodními katastrofami. Prostředky FSEU musejí být použity pouze na financování prvotních nákladů a výdajů za nezbytná opatření nutná k obnovení základních funkcí poškozeného majetku a území, které nebyly kryty jinými finančními prostředky (např. z pojištění, darů, ze státního či krajského rozpočtu, ze strukturálních fondů EU). Jedná se o zpětné uhrazení nákladů již uskutečněných, zdokumentovaných výdajů. Oprávněnými žadateli o dotaci z FSEU mohou být obce, příspěvkové organizace zřízené obcemi, kraj a příspěvkové organizace zřízené krajem.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…