Středočeský kraj je nejmladším krajem v ČR

14.09.2014 13:05

Nejlidnatějším krajem je od roku 2010 Středočeský kraj, o rok později se stal zároveň i krajem nejmladším. Demografické stárnutí probíhá ve všech krajích, stejně jako dlouhodobé zlepšování úmrtnosti či růst podílu dětí narozených mimo manželství. Na Moravě a na Vysočině lidé častěji uzavírají manželství a méně se rozvádějí.

Středočeský kraj je nejmladším krajem v ČR
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Ke konci roku 2013 žilo v České republice 10,512 mil. osob. Od roku 2003 přibylo v ČR více než 300 tis. obyvatel, nejvíce ve Středočeském kraji (166,5 tis.) a v Praze (77,6 tis.). „Naopak nejvíce obyvatel ubylo v Moravskoslezském kraji, kde úbytek dosáhl 34,1 tisíce“, říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Středočeský kraj od roku 2003 relativně omládl (průměrný věk 40,6 let v roce 2013) a zůstal jediným krajem v ČR, kde převažuje počet dětí nad počtem seniorů. Průměrný věk se však zvyšuje ve všech krajích, nejvyšší byl zaznamenán v Praze, Královéhradeckém a Zlínském kraji (shodně 42 let). „V Praze, Královéhradeckém a dále v Kraji Vysočina je zároveň nejdelší střední délka života. V roce 2013 byla její hodnota nejvyšší v Praze (77,3 let u mužů, 82,1 let u žen), nejnižší ji měli obyvatelé Ústeckého kraje (73 let u mužů a 79 let u žen). Za posledních 10 let se naděje dožití v jednotlivých krajích zvýšila o 2 až 3,5 roku, v průměru za muže i ženy nejvíce v Praze a Libereckém kraji. Více let se dožívají ženy, regionálně v rozmezí o pět až sedm let,“ upozorňuje Terezie Štyglerová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Výrazně je regionálně diferencován podíl dětí narozených mimo manželství, který byl loni nejvyšší v Karlovarském (61 %) a Ústeckém kraji (59 %), nejnižší ve Zlínském kraji (37 %), Praze a na Vysočině (shodně 39 %). Středočeský kraj byl v roce 2013 krajem s nejvyšší plodností, naopak v Praze, Zlínském a Moravskoslezském kraji byla plodnost nejnižší. Praha je také krajem, kde ženy zakládají rodinu nejpozději, v roce 2013 v průměru ve 30,1 letech, zatímco ženy žijící na severozápadě Čech o 3,5 roku dříve.

Do vyššího věku se posunují také sňatky. Nejvyšší sňatečnost a zároveň nejnižší rozvodovost je tradičně na Moravě a na Vysočině. „Tradiční formování rodiny na Vysočině se odráží i v jedné z nejnižších úrovní indukované potratovosti“, upřesňuje Roman Kurkin z oddělení demografické statistiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český statistický úřad

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…