Středočeský kraj schválil rozdělení pomoci po letošní povodni dalším třem obcím

09.12.2013 17:45

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo na jednání dne 9. prosince 2013 poskytnutí dalších neinvestičních dotací obcím Středočeského kraje na pokrytí nákladů a nezbytná opatření v rámci řešení krizové situace při povodni v červnu 2013.

Středočeský kraj schválil rozdělení pomoci po letošní povodni dalším třem obcím
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

„Středočeský kraj obdržel ze státního rozpočtu neinvestiční účelovou dotaci v celkové výši 220 milionů korun. Dotace je určena na pokrytí prvotních nákladů a nezbytná opatření přijatá obcemi a krajem v rámci řešení krizové situace při povodni po vytrvalých deštích v červnu 2013. Z těchto prostředků je například možné hradit nákup materiálu, drobného hmotného dlouhodobého majetku, nákup vody, paliva a energie, vysoušečů zdiva, odvlhčovačů, čerpadel, motorových pil a vyprošťovacího zařízení, zdravotnického materiálu a léků nebo desinfekčních prostředků. Také je možné z těchto peněz hradit odvoz a likvidaci odpadů, revize elektroinstalace nebo posudky statika,“ vysvětlil středočeský hejtman Josef Řihák.

Peníze jsou určené také pro nákup očkovacích vakcín, monitorování vody a půdy, rozbory pitné vody a obnovu dodávek pitné vody, elektřiny, plynu, nákup a opravy poničeného zařízení, stavební úpravy, demolice nebezpečných a život ohrožujících staticky narušených objektů, odstranění náplav, vyvrácených nebo rozlomených dřevin, stavební sutě a zbytků zničených objektů, odčerpání vody ze sklepů a skladů, odvlhčení a vysoušení objektů, stěhování, úklid veřejného prostranství, na provizorní přechody, odvoz naplavenin, ochranné pomůcky, nouzové ubytování a stravování a také pořízení přípravků na likvidaci komárů a jejich larev. Poskytnuté finanční prostředky nejsou určeny na obnovu území.

Dosud středočeští zastupitelé schválili rozdělení dotací obcím a městům na tuto povodňovou pomoc v celkové výši 213,7 milionu korun. Dnes schválili rozdělení a poukázání prostředků v celkové výši 142,43 tisíc korun obcím na území Středočeského kraje - Pozdeň, Církvice a Doubravčice, které dosud neuplatnily prvotní náklady a nyní předložily faktury.

„Podle aktuálního seznamu postižených obcí od Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje bylo v kraji červnovou povodní postiženo 352 obcí. Z toho 274 obcí požaduje uhrazení prvotních nákladů a 78 obcí nepožaduje jejich uhrazení. Některé obce nám již zasílají vyúčtování dotace. Celkem nám ještě na kontě určeném na pokrytí prvotních nákladů a nezbytná opatření přijatá obcemi a Středočeským krajem v rámci řešení krizové situace při povodni v 2013 zbývá přibližně 6,1 milionu Kč,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…