Studenti a lékaři představí výsledky unikátní robotické rehabilitace

19.03.2015 16:16

V pondělí 23. března v 11 hodin se uskuteční na pardubické střední průmyslové elektrotechnické škole (Karla IV. 13, 531 69 Pardubice) představení nových projektů v oblasti robotické rehabilitace a také praktická ukázka této metody, která pomáhá pacientům s nemocemi pohybového ústrojí, lidem po úrazu nebo mozkové mrtvici.

Studenti a lékaři představí výsledky unikátní robotické rehabilitace
Foto: red
Popisek: Mozek, ilustrační foto

Setkání se budou účastnit zástupci a žáci školy, ředitel Hamzovi léčebny Václav Volejník, u nichž probíhala klinická studie na deseti pacientech. „Další z hostů bude europoslanec Tomáš Zdechovský, který daroval jeden z kinectů Hamzově léčebně a který s námi od počátku spolupracuje. Pozván je také odborný poradce Jan Charvát,“ popisuje učitel Pavel Čáp, který se studenty pracuje na vývoji robotických pomůcek pro rehabilitaci.

Vloni představili a otestovali novinku. Ta funguje tak, že pacient pomocí pohybu ruky ovládá robotickou kouli, kinect snímá  jeho pohyby a senzor vyhodnocuje, zda se na rehabilitaci soustředí. Pacient se může léčit doma, protože data o rehabilitaci se ukládají, a svému lékaři jen dodá výsledky. „Tyto nové pomůcky se už používají při léčbě pacientů, kteří mají problém s pohybovým ústrojím. Výsledky jsou velmi zajímavé. Hravou formou dochází k rehabilitaci. Nápad studentů, který vznikl na pardubické škole, se postupně dostává do medicíny a bude pomáhat lidem,“ oceňuje práci studentů a učitelů europoslanec Zdechovský, který stál na počátku vývoje v této oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…