Studentům na VUT v Brně pomůže při výuce jazyků speciální jazykový software

03.01.2015 13:55

Útočí na podvědomí, protože ví a zúročuje, jak mozek při výuce jazyka reaguje a funguje. Pro většinu laiků stále trochu sci-fi, přínos speciálního jazykového software DynEd nyní však s koncem semestru hodnotí na Fakultě elektrotechnicky a komunikačních technologií VUT v Brně.

Studentům na VUT v Brně pomůže při výuce jazyků speciální jazykový software
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Ta světově využívaný program zakoupila jako vůbec první vysoká česká škola v rámci projektu Komplexní inovace studijních programů a zvyšování kvality výuky na FEKT VUT v Brně. „Software jsme zpřístupnili studentům, kteří potřebovali rychle dosáhnout potřebné úrovně ke vstupu do povinného kurzu angličtiny pro bakaláře technických studijních oborů,“ uvedla doc. PhDr. Milena Krhutová, Ph.D. z Ústavu jazyků Fakulty. Spolu s kolegou Mgr. Pavlem Sedláčkem nedávno v Praze v rezidenci amerického velvyslance prezentovali svoje zkušenosti se softwarem DynEd manažerům a zástupcům firem Czech TOP 100, škol, univerzit a státní správy.

„Multimediální software DynEd trénuje studenta v čtení i psaní, ale především ve dvou zbývajících aktivních jazykových dovednostech, tj. mluvení a poslech. Je neúnavný vyučující – výslovnost prostě musí student cvičit tak dlouho, dokud mu ji program nevyhodnotí na základě rozpoznávání řeči jako srozumitelnou,“ přiblížila Milena Krhutová. Role učitele avšak i v tomto případě zůstává stále důležitá. Osobně kontaktuje skupiny studentů, konzultuje s nimi jejich pokroky i potíže, přes mail zůstávají v neustálém kontaktu. Učitel také vidí, jak úspěšně student pokračuje a kolik času učení skutečně věnoval. Nesplní-li časové a vědomostní nároky, program ho nepustí do vyšší úrovně pokročilosti.  Hlavní výhodou DynEd je časová flexibilita studia, protože student ke studiu potřebuje pouze počítač, či mobil se sluchátky a mikrofonem. Může tedy studovat téměř kdykoliv a kdekoliv podle svých potřeb.

Ústav jazyků Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně kromě kurzů angličtiny pro všechny technické obory fakulty vyučuje již třetím rokem ve svém oboru „Angličtina v elektrotechnice a informatice“ na 160 studentů. V tuzemsku i v EU ojedinělý filologický obor nabízený technickou univerzitou zaujal letos na podzim i na mezinárodní konferenci Languages and the Market: Competitivenes and Employability v portugalském Estorilu a vyvolal živou diskusi o možnostech interdisciplinárních programů a zvýšené možnosti uplatnění jejich absolventů. Program „Angličtina v elektrotechnice a informatice“ se opírá o mnohaletý vlastní výzkum Ústavu jazyků o angličtině jako profesním jazyce a mezinárodním komunikačním nástroji v disciplínách elektrotechnického inženýrství, informačních a komunikačních technologiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …