Svaz průmyslu: Nůžky nabídky a poptávky se dále rozevírají

08.02.2016 18:07

Zaměstnavatelé nabízejí prostřednictvím Úřadu práce ČR nejvíce volných pracovních míst v porovnání s dobou před vypuknutím ekonomické krize v roce 2008. Počet nabízených pracovních míst se dokonce meziročně zvýšil o celých 45,5 tisíce na téměř 108 tisíc. Vzhledem k tomu, že firmy nemají povinnost hlásit volná pracovní místa, poptávka po pracovnících může být mnohem vyšší. Na druhé straně celkový počet lidí bez práce dosáhnul v lednu téměř 468 tisíc, z toho je takřka 461 tisíc schopno okamžitě nastoupit do pracovního poměru.

Svaz průmyslu: Nůžky nabídky a poptávky se dále rozevírají
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Vzhledem k tomu, že v průběhu jarních měsíců by míra nezaměstnanosti měla postupně klesat, dá se očekávat další tlak na získání pracovníků. Již nyní je mezi průmyslovými firmami výrazná poptávka po technických profesích, jako jsou svářeč, obráběč kovů, zámečník, seřizovač, elektrikář, kovodělník, obsluha CNC strojů. Poptávka je také po slévačích, soustružnících, zámečnících, nástrojařích, opravářích strojů aj.

Na poměrně nízké míře nezaměstnanosti v ČR v porovnání s dalšími zeměmi EU se kromě rostoucí ekonomiky a zvyšující se poptávce podílejí úřady práce, které prostřednictvím nástroje aktivní politiky zaměstnanosti nabízejí rekvalifikační kurzy na pozice požadované trhem práce. Jsou mezi nimi svářečské kurzy, kurzy pro obsluhu CNC strojů, obráběče kovů, řidiče nákladních vozů a autobusů a v poslední době na trhu práce poptávaná účetní.

V evidenci nezaměstnaných jsou nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…