Světoví odborníci na plagiátorství zavítají do Brna

07.02.2015 17:30

Diplomové práce na zakázku, špatně ocitovaný článek nebo opsaná zápočtová práce. To jsou různé podoby plagiátorství, se kterým aktuálně bojují téměř všechny světové univerzity. Specialisté na tuto problematiku zavítají 10. – 12. června 2015 na Provozně ekonomickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně, kde se koná mezinárodní konference Plagiarism across Europe and Beyond.

Světoví odborníci na plagiátorství zavítají do Brna
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

„To, že dáme studentům méně času k vypracování eseje, je nezastaví předtím, aby si ji koupili on-line,“ varuje britský odborník Phil Newton, který v Brně představí problematiku diplomek na zakázku. „Zrovna v lednu se objevil případ, kdy učitel z ČVUT nabízel na Facebooku sepsání bakalářské práce. Vedení fakulty s ním okamžitě ukončilo pracovní poměr,“ upozornila na aktuálnost tématu organizátorka konference Ing. Dita Dlabolová.

V ČR bojuje proti plagiátorství aplikace Theses, jež porovnává tisíce odborných textů denně. Theses využívají už více než čtyři desítky vysokých škol a jejich počet dál roste. „Měli jsme na Mendelově univerzitě náš vlastní systém, který dokáže detekovat plagiátorství, ale dokázal srovnávat jen práce, které vznikly na této univerzitě. Připojili jsme se proto k systému Theses,“ vysvětlil jeden z pořadatelů červnové konference Mgr. Tomáš Foltýnek, Ph.D.

Mezinárodní konferenci Plagiarism across Europe and Beyond navštíví 70 účastníků z 26 zemí, ze 4 kontinentů. Do Brna dorazí hosté z USA, Velké Británie, Finska, Nigérie nebo Singapuru. Plagiátorství je totiž problémem téměř všech světových univerzit. „Ekonomické studie prokázaly, že čím poctivější jsou lidé při studiu, tím poctivější jsou poté i v zaměstnání. Poctivé obchodování pak samozřejmě pomáhá ekonomice. Z dlouhodobého pohledu se proto vyplatí hledět na férovost už při studiu,“ dodal Foltýnek.

Mezi hlavní hosty brněnské konference patří Austalanka Tracey Bretag, která se dlouhodobě věnuje problematice vzájemné důvěry mezi studenty a jejich učiteli.

„Stále víc univerzit bere plagiátorství vážně a zabývá se jím. Software ale sám o sobě nestačí, je potřeba tomu nějak předcházet a případně mít nastavený i férový systém sankcí,“ uzavřel Foltýnek.

Více informací na www.plagiarism.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …