Světový den rádia v ČRo

12.02.2014 10:32

Čtvrtek 13. února je Světovým dnem rádia, a proto Český rozhlas připravil speciální programové schéma se dvěma unikátními Minutovými hrami, zajímavými hosty, reportážemi a exkluzivním pohledem do zákulisí rozhlasu.

Světový den rádia v ČRo
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„V průběhu celého dne Český rozhlas odvysílá na svých stanicích spoustu informací o historii rozhlasu, rozhovory s rozhlasovými osobnostmi a jako speciální dárek jsme pro naše posluchače připravili dvě Minutové hry s rozhlasovým tématem,“ popisuje náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Ve hře „Od Srdce“ se představí Nela Boudová a Miroslav Táborský, ve hře „Červené světýlko“ Martin Čičvák a Kateřina Rathouská. Hry lze slyšet průběžně na všech stanicích ČRo.

Radiožurnál přivítá dopoledne generálního ředitele Českého rozhlasu Petera Duhana. S moderátorkou Lucií Výbornou budou mluvit nejen o budoucnosti Českého rozhlasu. Pořad začíná v 10 hodin.

Český rozhlas Dvojka se Světovému dni rádia bude věnovat hned od rána v pořadu „Dobré ráno, Česko“. S posluchači si bude povídat na téma Kde všude Vám rádio dělá společnost nebo Provází Vás rozhlas už od dětství? „Rád bych upozornil posluchače na 7. hodinu 10. minutu, kdy Dvojka představí unikátnost Českého rozhlasu. A to především skrze historické unikátní archivní kousky. Záměrně nechci říct, které konkrétně, ale určitě si nás nalaďte,“ říká šéfredaktor Dvojky Miroslav Dittrich.

Dvojka se bude věnovat Světovému dni Rádia také v pořadech „Je jaká je“ nebo v „Odpoledni s Dvojkou“, v němž přiblíží historii rozhlasových přijímačů. V „Přepadovce“ přinese rozhovor s Jiřím Dědečkem, autorem četných rozhlasových pořadů jako například Písničky po francouzsku.

Český rozhlas Plus se Světovému dni rádii bude věnovat v ranním bloku od 6.00 do 10.00 hodin a také prostřednictvím komentářů v pořadu „Názory a argumenty“ a v pořadu „Média Plus“.

Rádio Junior téma podrobně rozebere ve večerním „Klubu Rádia Junior“, a to v čase od 19.00 do 20.00 hodin. „Našim malým posluchačům vysvětlíme princip fungování rádia a prozradíme, s jakými profesemi se mohou v rozhlase setkat. Dozvědí se například, co dělá rozhlasový moderátor, hudební dramaturg, mistr zvuku atd. Pořad připravuje a moderuje Zdeněk Novák,“ říká šéfredaktorka Rádia Junior Zora Jandová.

Na Rádiu Wave bude Světový den rádia tématem ranního On Air od 7.00 do 11.00 hodin. Posluchači se mohou těšit například na příspěvek od Pavla Cypricha o pirátských a dalších rádiích.

Světový den rádia neopomenou ani regionální stanice Českého rozhlasu. Jejich podrobnější program naleznete v příloze této tiskové zprávy.

S nápadem Světového dne rádia přišla Španělská rozhlasová akademie. Termín určila organizace UNESCO na 13. února proto, že v tento den v roce 1946 vzniklo Rádio Spojených národů, tedy United Nations Radio. Pro letošní rok organizace UNESCO uvedla jako hlavní motto tohoto svátku Rovnost pohlaví v rozhlase a médiích a posílení role žen obecně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…