Sychrovský zámek představil nový betlém v životní velikosti

03.12.2014 17:27

V depozitáři zámku Sychrov je léta opatrován a ochraňován původní sychrovský betlém, který byl pro šlechtickou rodinu Rohanů zhotoven sochařem Josefem Záchuňským z Husy na počátku 20. století.

Sychrovský zámek představil nový betlém v životní velikosti
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Betlém je návštěvníkům ukazován pouze při adventních prohlídkách, neboť je nejenom umělecky, ale i historicky vzácným mobiliářem sychrovského zámku. Před časem vzniknul nápad zhotovit kopii rohanského betlému, ale v životní velikosti a umístit tento nový betlém na nádvoří zámku, kde by byl jednak součástí adventní výzdoby objektu, ale také by potěšil ty návštěvníky, kteří na vánoční prohlídky zámku nechtějí, nebo nemohou (rodiny s malými dětmi, návštěvníci, kteří se bojí prochladnutí ve studeném objektu apod.).

Ke spolupráci bylo osloveno Střední odborné učiliště nábytkářské a Střední škola tvorby a designu nábytku v Liberci v čele s ředitelem školy Mgr. Václavem Tichým. Betlém na nádvoří zámku v životní velikosti zhotovili studenti druhého ročníku na základě dodaných fotografií. Jedná se o volné zpracování, kdy figury nejsou plastické, ale ploché.

V první etapě byl zhotoven chlév s volkem a oslem, kometa a figury Marie, Josefa a Ježíška. Každým rokem budou doplňovány další postavy. Betlém o rozměrech 2,5 x 6 x 2,80 m (výška)  je zhotoven ze smrkového dřeva, figury z voděodolné překližky, malba je provedena akrylátovými barvami.

„V současné době nám v betlému chybí ještě pět figur, které by zde dle původní předlohy měly být. Předpokládám, že kompletní betlém bude během dvou – tří let a následně uvidíme, zda jej tak necháme, nebo dáme prostor studentům k vytvoření dalších postav“, dodává k novince na nádvoří kastelán Sychrova PhDr. Miloš Kadlec. Návrh, design a malby byly provedeny pod vedením ak. mal. Petra Krause, truhlářské a tesařské práce byly realizovány pod vedením pana učitele Davida Belšána.

Betlém bude na sychrovském nádvoří k vidění do Tří králů, po tomto datu bude uschován a vystaven – již s dalšími figurami – opět v adventním období roku 2015. Původní rohanský betlém je k vidění na prohlídkové trase zámku a to do stejného data.

Sychrov – zámek

Novogotický zámek Sychrov, který sloužil jako rezidence původem francouzského rodu Rohanů. Zámecké pokoje jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy a dalšími doplňky; většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou. Zámek je veřejnosti zpřístupněn celý rok, denně. V létě dětské zkrácené prohlídky s princeznou. U zámku rozsáhlý anglický park s oranžerií – kavárnou. Před zámkem množství obchůdků, pro zvídavé interaktivní výstava Technopolis (věda a vynálezy 19. a 20. století), v zámeckém sklepení „Medvědí galerie“. V zimním období zámek otevřen denně, včetně pondělí od 10.00 – 14.00 hodin. Telefon: +420 482 416 011, e-mail: sychrov@npu.cz, www.zamek-sychov.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…