Syner: Firma s tradicí

15.08.2014 11:57

Je jen málo tuzemských firem, které bez přestávky úspěšně podnikají již od začátku 90. let minulého století. 23 let na trhu v těchto dnech oslaví společnost SYNER založená v Liberci, která působí po celé ČR i v zahraničí.

Syner: Firma s tradicí
Foto: Syner
Popisek: ArtGen Office Gallery

V republice je firma jedinečná ve výstavbě multifunkčních hal, letos předala již třetí takový projekt, a to Werk Arénu v Třinci. Z firmy, za kterou stojí český kapitál a která vyrostla v regionu s malými stavebními zakázkami, se časem stala společnost patřící do TOP 15 nejvýznamnějších stavebních subjektů CŘ. Za své projekty obdržela také ocenění Stavba roku. Postupnou transformací položil SYNER základy vzniku S group holding s dalšími divizemi. Společnost za poslední fiskální rok vykázala přes 3,6 miliardy korun tržeb a provozní zisk kolem 90 miliónů korun. Dlouhodobě firma vyniká v produktivitě práce, která je až 11x vyšší než republikový průměr.

Největší rozmach stavaři zažívali v roce 2008, kdy se na území ČR prostavělo 547 miliard korun. Po době boomu ale právě na stavební byznys drtivě dopadla celosvětová krize a zmrazení poptávky po nových projektech. Bytová výstavba spadla o desítky procent, příliv zahraničních investorů se zabrzdil, nové továrny nevznikaly, stát začal šetřit na infrastruktuře. Toto s sebou přineslo vlnu propouštění, nárůst insolvenčních návrhů, nezdravé soutěžení, ale také pročištění trhu v rámci konkurence.

„Rok 2008 pro nás i ostatní byl skutečně rekordní, naše tržby dosáhly hranice 4,7 miliardy korun,“ uvádí její výkonný ředitel Robert Špott a pokračuje: „Konkurence se objevila ve všech segmentech – personální agentury se předháněly v hledání odborníků i zahraničních dělníků, výrobci stavebních materiálů nestíhali, firmy si přetahovaly lidi. Pak přišla studená sprcha a kdo se jako my nepřipravoval, dnes s největší pravděpodobností už v oboru není.“ Tou přípravou rozumí Špott postupné kroky, kdy SYNER z firmy převážně orientované na pozemní stavby pronikl i do oblasti vodohospodářských a inženýrských staveb. „K libereckému pobočce ještě před krizí přibyli dva sourozenci a to v roce 2005 kroměřížský SYNER Morava a dva roky později jihlavský SYNER VHS Vysočina – vše v nastavené strategii proniknout do dalších oblastí a tím diverzifikovat závislost na jednom segmentu. „I díky těmto krokům dál stavíme a oproti konkurenci jsme např. nemuseli masivně propouštět,“ říká Špott.

Blýskání na lepší časy

Poslední analýzy předpovídají stavebnictví už v letošním roce mírný růst. „O růstu se nedá příliš hovořit, dno neboli základna pro výpočet růstu byla v předchozích letech tak hluboko, že i mírný současný nárůst zakázek, vynáší křivku vzhůru. Odhaduji, že odraz ode dna se projeví až v příštím roce,“ tvrdí Špott. Společnost je v polovině hospodářského roku a pod smlouvami má projekty v hodnotě téměř 3 miliardy korun. „Letos dokončujeme zakázky velmi rozmanitých finančních velikostí: od objemově menší rekonstrukce historického domu v pražské Pařížské ulici, přes stamilionovou rekonstrukci novojičínské nemocnice, až po miliardový kancelářský komplex ArtGen v pražských Holešovicích. Také jsme čerstvě dokončili a zkolaudovali multifunkční Werk Arénu v Třinci. Všechno jsou to krásné projekty a my si vážíme investorů, kteří nám umožnili u toho být,“ dodává Špott. V tuzemském měřítku je ve výstavbě multifunkčních hal firma skutečně unikát, jde v pořadí o třetí víceúčelovou halu, tentokrát s kapacitou 5200 diváků, která vyrostla na zelené louce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…