THMP: Petřínská rozhledna se na počest dárců krve rozsvítí červeně

14.06.2018 12:01

Technologie hlavního města Prahy, a. s. (THMP) se spolu s hlavním městem Prahou dnes, 14. června, připojuje ke Světovému dni dárců krve. Tento den je poděkováním všem, kteří svým darem přispívají k záchraně lidských životů. Rozsvícením Petřínské rozhledny v červené barvě tak apeluje na nutnost pravidelného neplaceného dárcovství k zajištění dostupné krve a krevních produktů pro potřeby pacientů.

THMP: Petřínská rozhledna se na počest dárců krve rozsvítí červeně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petřínská rozhledna

„Darování krve je jedním z nejušlechtilejších činů, který každý z nás může pro druhé učinit. Osobně si vážím každého, kdo se pro darování krve rozhodl a komu není lhostejná možnost pomoci při záchraně lidských životů,“ uvedla Adriana Krnáčová, primátorka hlavního města Prahy.

THMP má v metropoli na starosti veřejné osvětlení, včetně slavnostního nasvícení některých významných staveb. Jednou z nich právě je i Petřínská rozhledna, která se do červené barvy rozsvítí přibližně ve 21.30 hodin. V minulosti byla rozhledna při ojedinělých případech rozsvícena například v barvách trikolóry či státních vlajek. Nicméně dnes je to historicky poprvé, kdy bude celá pouze v červené barvě, symbolizující barvu krve.

„Rozsvícením Petřínské rozhledny se velmi rádi připojujeme k této události, jelikož dárců krve je nedostatek a nikdo z nás neví, kdy bude dárcovskou krev z jakéhokoli důvodu potřebovat. Anketou mezi kolegy v THMP jsme zjistili, že téměř 20 % z našich kolegů je aktivními dárci krve a někteří právě v tento den krev darují,“ dodal předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

Ze zprávy Českého červeného kříže vyplývá, že v České republice počet dárců krve bohužel klesá. V českých transfuzních stanicích je registrováno již jen 250 tisíc dárců, což je o 150 tisíc dárců méně, než doporučuje WHO. Přitom každý z nás potřebuje za svůj život průměrně 5x krevní transfuzi a 14x lék vyrobený z krve. Na komplikovanější operaci je potřeba i 10 jednotek krve po 300 ml. Díky stále složitějším operacím spotřeba krve neustále roste.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…