Tradiční Valentýnské odběry v Orlickoústecké nemocnici

12.02.2018 10:23

„Kdo miluje, daruje krev“ je název tradiční náborové akce nových dárců krve v Orlickoústecké nemocnici. V pátek 16. 2. se koná již 12. ročník, všichni zájemci jsou srdečně zváni.

Tradiční Valentýnské odběry v Orlickoústecké nemocnici
Foto: nempk.cz
Popisek: Orlickoústecká nemocnice

 

Valentýnské odběry budou probíhat v odběrovém centru hematologicko-transfuzního oddělení Orlickoústecké nemocnice v pátek 16. února od 7 do 10 hodin. V duchu svátku všech zamilovaných jsou vítány partnerské dvojice i jednotlivci, kteří se rozhodli darovat krev, jež poslouží dalším lidem, a věnovat tak dárek ze všech nejcennější. „Cílem Valentýnské akce je získat nové dárce krve, především z řad mladších ročníků. Netrpíme akutním nedostatkem dárců krve, ale řada dárců se postupně dostává k věkovému limitu, do kdy je možné krev darovat, a proto potřebujeme průběžně získávat dárce nové a mladší,“ uvádí primář hematologicko-transfuzního oddělení Orlickoústecké nemocnice Jiří Řezníček.

Na akci se již od dob jejího vzniku v roce 2007 aktivně podílí kancelář senátora Petra Šilara, který udělil Valentýnským odběrům svoji záštitu: „Rád podporuji aktivity, které vedou k pomoci druhým. Dárci krve jsou pro veřejnost neznámými osobami, jejichž význam je ale nedocenitelný. Krev, která je potřebná k záchraně lidského života při úrazech, operacích, porodech a podobně, je tou nejdůležitější tekutinou, která je stále v medicíně nenahraditelná a pro zdravého člověka by darování krve mělo být vlastně povinností,“ doplnil k důvodům konání akce senátor Petr Šilar. Díky partnerům akce bude pro dárce v rámci Valentýnských odběrů připravena rozšířená nabídka občerstvení a drobné upomínkové dárky od klientů z Domova pod hradem Žampach.

Svoji záštitu akci udělil i krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr, který se sám zúčastnil Valentýnských odběrů 12. února v Pardubické nemocnici. „Darování krve je nezastupitelná a důležitá pomoc druhým. Ta má v páru s nejbližším člověkem při Valentýnských odběrech svou další pozitivní dimenzi, kterou spolu s mou ženou Renatou opětovně prožíváme. Rád bych proto pozval na Valentýnské odběry všechny, kteří mohou darovat, opravdu se není čeho bát a člověk odejde s dobrým pocitem,“ řekl radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

Kdo může být dárcem krve?

Dárcem krve se může stát člověk ve věku 18-65 let, jehož hmotnost je minimálně 50 kg a netrpí závažnějším onemocněním. Na rozdíl od klasických krevních odběrů se dárcům doporučuje, aby ráno před odběrem snědli lehkou netučnou snídani a pili dostatek tekutin. Při příchodu do odběrového centra dárce vyplní dotazník o svém zdravotním stavu a prodělaných onemocněních, následně je mu v rámci vyšetření odebrán vzorek krve, jehož vyhodnocení je provedeno během několika minut. Poté absolvuje vyšetření a pohovor s lékařem. Je-li dárce shledán vhodným, podstoupí ihned po vyšetření samotný odběr krve. Odebírá se průměrně 450 ml krve a odběr zabere zhruba 5-10 minut. Během jednoho roku mohou být provedeny 4 odběry u mužů a 3 odběry u žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…