Transparentní VZP: jako jediná pojišťovna zveřejňuje žádosti o smlouvy

09.04.2015 12:39

Všeobecná zdravotní pojišťovna udělala další významný krok k tomu, aby její rozhodování bylo plně srozumitelné a transparentní. Týká se vyřizování žádostí lékařů a zdravotnických zařízení, která chtějí s touto nejsilnější zdravotní pojišťovnou uzavřít smlouvu. Od dubna byl spuštěn nový web, kde se do pěti dnů od podání objeví každá žádost o smlouvu. Do 30 dnů bude zveřejněn i rozbor žádosti a následně i samotné rozhodnutí. Každý tak bude mít jistotu, že nebyl např. odmítnut, zatímco někdo, kdo přišel po něm a žádal o totéž, smlouvu záhadně dostal.

Transparentní VZP: jako jediná pojišťovna zveřejňuje žádosti o smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

VZP je jedinou zdravotní pojišťovnou, která takto zprůhlednila systém uzavírání smluv. Stejně jako loni, kdy jako první zveřejnila smlouvy se všemi nemocnicemi, tak jde v čele snah o maximální průhlednost nakládání s penězi z veřejného zdravotního pojištění. Ročně VZP vydá na péči o své klienty bezmála 150 miliard korun a péči pro ně má zajištěnou u více než 40 tisíc smluvních partnerů v každém koutě Česka. Také v tom nemá mezi zdravotními pojišťovnami konkurenci.

Cílem novinky je umožnit, aby byl celý proces pod veřejnou kontrolou. Změnu, s níž souvisí i ujasnění kompetencí mezi regionálními pobočkami a ústředím VZP, schválila koncem ledna správní rada pojišťovny. Kromě toho, že veškeré žádosti a rozhodnutí budou zveřejňovány na webu, bude nově také každé rozhodnutí přezkoumatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NP Šumava: 30 let po kůrovcové kalamitě v Modravských slatích – les je zpět!

7:02 NP Šumava: 30 let po kůrovcové kalamitě v Modravských slatích – les je zpět!

Byla to jedna ze zlomových událostí, které směrovaly vývoj divoké přírody na Šumavě. Od prvního velk…