ÚOOÚ: Oznamovací povinnost veterinárních lékařů

13.05.2017 12:15

Úřad pro ochranu osobních údajů (dále jen „Úřad“) obdržel dotaz v souvislosti s oznamovací povinností veterinárních lékařů.

ÚOOÚ: Oznamovací povinnost veterinárních lékařů
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Podle § 16 odst. 1 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je ten, kdo hodlá jako správce zpracovávat osobní údaje nebo změnit registrované zpracování podle tohoto zákona, s výjimkou zpracování uvedených v § 18, povinen tuto skutečnost písemně oznámit Úřadu před zpracováváním osobních údajů. Podle § 18 odst. 1 písm. b) zákona o ochraně osobních údajů se oznamovací povinnost podle § 16 nevztahuje na zpracování osobních údajů, které správci ukládá zvláštní zákon nebo je takových osobních údajů třeba k uplatnění práv a povinností vyplývajících ze zvláštního zákona.

Z uvedeného vyplývá, že pokud veterinární lékař zpracovává osobní údaje zaměstnanců nezbytné z pohledu pracovně právního vztahu, např. pro plnění povinností plynoucích ze zákonů z oblasti sociálního zabezpečení, zdravotního pojištění, zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů atp., jedná se o postup v režimu ustanovení § 18 - oznamovací povinnost podle § 16 zákona o ochraně osobních údajů se na něj nevztahuje.

Obdobnou úpravu lze aplikovat i na zpracování osobních údajů fyzických osob v souvislosti s evidencí nezbytnou pro plnění povinností stanovených zvláštními právními předpisy, např. zákony č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, č. 381/1991 Sb., o Komoře veterinárních lékařů České republiky, ve znění pozdějších předpisů atp.

Rovněž zpracování nezbytných osobních údajů klientů např. v souvislosti s dodáním objednaného zboží, plněním povinností vyplývajících např. ze zákonů z oblasti účetního výkaznictví, reklamačního řízení atp., nepodléhá oznamovací povinnosti podle § 16 - je v režimu § 18 odst. 1 písm. b) zákona o ochraně osobních údajů.

25. května 2018 však nabude účinnost nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (dále jen „nařízení“), které nahradí dosud platný zákon o ochraně osobních údajů. Oznamovací povinnost a registrace zpracování ve smyslu ustanovení §§ 16 až 19 a 35 zákona o ochraně osobních údajů pozbude platnosti.

Zároveň je nutné uvést na pravou míru informace o povinnosti zabezpečení osobních údajů formou šifrování či anonymizace. Připomínám, že již i zákon o ochraně osobních údajů upravuje v § 13 povinnost zabezpečit osobní údaje, přičemž se nevyžaduje jako podmínka jejich šifrování či anonymizace. To není ani podmínkou Obecného nařízení. Zabezpečení osobních údajů musí být v rozsahu s kontextem, účelem a rozsahu zpracovávaných osobních údajů.

U veterinárních lékařů nelze předpokládat, že by zpracovávaly rizikové osobní údaje a tudíž povinnost zabezpečení by měla být v rozumné míře odpovídající charakteru osobních údajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…