ÚP ČR: Dobrá spolupráce v regionu nese ovoce

19.02.2015 18:19

Celkem jedenáct zaměstnavatelů se v uplynulém roce zapojilo na Hodonínsku do „Aktivizační pracovní příležitosti“. V rámci tohoto nástroje aktivní politiky zaměstnanosti vytvořili celkem 93 nových pracovních míst. Na tyto pozice pak přijali na základě dohody o provedení práce dlouhodobě nezaměstnané.

ÚP ČR: Dobrá spolupráce v regionu nese ovoce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Projekt byl určen uchazečům o zaměstnání, kteří jsou v evidenci Úřadu práce ČR (ÚP ČR) nepřetržitě déle než 12 měsíců a zároveň se ocitli v hmotné nouzi. Pokud zaměstnavatel takového klienta přijal minimálně na tři měsíce, mohl dostat od ÚP ČR příspěvek na jeho mzdové náklady, a to až do výše 60 Kč za každou hodinu, kterou nově přijatý zaměstnanec odpracoval. Podmínkou bylo, že pracovní doba nepřesáhla 40 hodin měsíčně. V současné době úřad už tento nástroj nerealizuje.

„Nabídli jsme vstup do programu všem zaměstnavatelům v našem okrese a největší zájem sklidil na Veselsku. Právě v tomto mikroregionu se nám nakonec podařilo navázat vzájemnou spolupráci se šesti z nich. Na jejím základě pak zaměstnali celkem 83 uchazečů. Jsou mezi nimi obce či jejich příspěvkové organizace,“ říká ředitel Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Hodoníně Radek Hořák.

Nezaměstnaným nabídly práci obce Hroznová Lhota, Suchov a Louka, dále Služby Města Bzence, Strážnice a Veselí nad Moravou. Právě u posledně jmenované organizace pak měli uchazeči největší šance na získání krátkodobé práce. Zaměstnavatel nově vytvořil celkem 56 pracovních pozic. „Tito uchazeči se podíleli jednak na očistě města, údržbě zeleně, na opravě a údržbě místních komunikací a na dokončovacích pracích velkých investičních akcí Města Veselí nad Moravou, kde jsme měli smluvní závazky. Což nám, hlavně v závěru loňského roku, velmi pomohlo a mohli jsme jako příspěvková organizace města přispět k dokončení investičních akcí v řádných termínech,“ popisuje ředitel příspěvkové organizace Služby Města Veselí nad Moravou Pavel Bouda.

„Smyslem této aktivity bylo zajistit uchazečům alespoň krátkodobou práci a tím pádem jim umožnit, aby si oživili nebo znovu získali pracovní návyky. Zároveň si mohli legálně přivydělat a navázat nebo utužit kontakty nejen v oblasti zaměstnanosti, ale i v oblasti komunitních a sociálních vazeb,“upozorňuje,“ vedoucí Kontaktního pracoviště ÚP ČR ve Veselí nad Moravou Jana Kotková.

Dalším plusem krátkodobého zaměstnaní je i fakt, že pokud se zaměstnanec osvědčí v praxi, řada zaměstnavatelů se rozhodne přijmout takového člověka na delší dobu nebo mu dokonce nabídne trvalý pracovní poměr.

Jedním z nich jsou už zmiňované Služby Města Veselí nad Moravou. Právě dobře nastavená spolupráce s ÚP ČR a možnost vyzkoušet si uchazeče v reálu vedla organizaci k rozhodnutí vytvořit dalších celkem 8 pracovních míst dlouhodobějšího charakteru v rámci projektu „Nová šance“. Zaměstnání nabídla čtyřem předem vytipovaným uchazečům a další čtyři pozice zřídila v rámci částečných pracovních úvazků. Jsou určené zejména osamělým rodičům malých dětí, kteří by jinak našli práci jen velmi těžko.

Cílem programu, který ÚP ČR spustil 1. 9. 2014, je podpora zaměstnávání lidí, jež jsou v evidenci úřadu déle než jeden rok a žijí ve venkovských regionech Jihomoravského kraje. Konkrétně jde o spádové oblasti Boskovice, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Ivančice, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Tišnov, Veselí nad Moravou a Znojmo. Do projektu může vstoupit minimálně 300 zájemců, kteří jsou určitým způsobem znevýhodnění na trhu práce.

„Důvodem, proč nemohou zaměstnání najít, může být vysoký nebo naopak nízký věk, zdravotní stav nebo třeba nedostatečné pracovní zkušenosti. Přitom právě oni mohou být, pokud dostanou šanci, loajálními zaměstnanci, kteří budou nakonec pro zaměstnavatele opravdu přínosem,“ říká Josef Bürger, pověřený řízením Krajské pobočky ÚP ČR v Brně.

Podstatou programu je příspěvek na vyhrazené společensky účelné pracovní místo, na které firma přijme dlouhodobě nezaměstnaného uchazeče. Pokud splní veškeré podmínky, má provozovnu na území některého z výše uvedených regionů a zaměstná klienta, který je v evidenci déle než 12 měsíců, poskytne jí ÚP ČR měsíční příspěvek ve výši 15 000 Kč. V případě uchazeče evidovaného déle než dva roky pak dokonce 20 000 Kč, a to po dobu až osmi měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…