ÚP ČR loni vyplatil přes 122 mil. Kč v poukázkách

25.04.2016 11:21

Během loňského roku vyplatil Úřad práce ČR v poukázkách téměř 79 tis. dávek v celkové hodnotě přesahující 122 270 tis. Kč. Nejčastěji obdrželi klienti část příspěvků v této podobě v Ústeckém, Zlínském a Středočeském kraji.

ÚP ČR loni vyplatil přes 122 mil. Kč v poukázkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Úřad práce ČR začal intenzivněji využívat pro výplatu dávek pomoci v hmotné nouzi poukázky od 1. září 2014. Do konce roku tehdy vyplatil touto formou 15 733 dávek v celkové hodnotě 23 500 tis. Kč. V průběhu loňského roku pak změnil výplatu v rámci 75 719 příspěvků na živobytí a vyplatil lidem v podobě poukázek 119 382 090 Kč. V případě mimořádné okamžité pomoci se jednalo o 3 226 dávek v hodnotě 2 890 580 Kč.

Jak už bylo řečeno, prostřednictvím poukázek vyplácí ÚP ČR klientům část příspěvku na živobytí a část vybraných dávek mimořádné okamžité pomoci. V prvním případě může vyplatit ve formě poukázek opravňujících k nákupu zboží ve stanovené hodnotě 35 % – 65 % přiznané dávky. Forma výplaty mimořádné okamžité pomoci pak může mít podobu peněžní nebo věcnou, případně kombinovanou. Záleží na typu dávky a dané situaci. Opatření má napomoci tam, kde příjemce využije, nebo by mohl využít, dávku k jinému účelu, než k jakému ji ÚP ČR už poskytl, nebo teprve poskytne.

V tomto ohledu velmi dobře funguje spolupráce s republikovou i městskou policií.

„Policisté a strážníci kontrolují každý den bary, herny a hráče, kteří se v nich oddávají hazardu. Prověřují také osoby, které jsou pod vlivem alkoholu, návykových látek nebo třeba narušují pořádek a čistotu na veřejných prostranstvích. Jakmile získají podezření, že se jedná o příjemce dávek pomoci v hmotné nouzi, nahlásí tuto skutečnost Úřadu práce ČR,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Pokud se následně prokáže, že tito lidé skutečně utrácejí příspěvek na živobytí v herních automatech, za alkohol či tabákové výrobky a následně jim chybí finance na nákup jídla či hygienických prostředků, zejména v případě rodin s malými dětmi, začne jim ÚP ČR vyplácet část obnosu v poukázkách.

„V tomto ohledu vždy pečlivě posuzujeme konkrétní situaci klienta, kterého v případě změny výplaty s tímto opatřením řádně seznámíme. Zároveň, je-li to třeba, kontaktujeme sociální pracovníky obcí, aby mohli s příjemcem dávky zahájit odpovídající sociální práci,“ popisuje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Příbrami Renata Malichová.

Využívání tzv. kombinované formy výplaty dávek přináší, i přes určitou administrativní náročnost, pozitivní efekty.

„Praxe ukazuje, že toto opatření pomáhá řešit problémové situace, do kterých se někteří klienti dostávají,“ upozorňuje ředitelka Odboru pro sociální věci Generálního ředitelství ÚP ČR Zdeňka Cibulková. Její slova potvrzuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem Radim Gabriel: „Evidujeme případy, kdy klient na základě změny výplaty dávek podstoupil léčbu gamblerství, alkoholismu i drogové závislosti. Svůj díl na tom má i pozitivní přístup zaměstnanců ÚP ČR a jejich ochota individuálně řešit sociální situaci příjemců. Některé z nich rozdělení výplaty dávky motivovalo i k nástupu do zaměstnání.“

„Dokonce jsme zaznamenali situace, kdy si klienti o výplatu dávky v poukázkách sami požádali. Na jednom z našich pracovišť nám příjemce příspěvku na živobytí sdělil, že díky tomu pije méně alkoholu a má více peněz na jídlo,“ doplňuje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Poukázky na přímý odběr zboží slouží k nákupu potravin, základních hygienických prostředků, dětského a lékárenského zboží, školních potřeb a oděvů. Tedy zboží, které zajistí osobě v hmotné nouzi základní životní podmínky. Poukázky není možné použít na nákup alkoholu a tabákových výrobků.

Kromě výplaty části dávky věcnou formou, je alternativní možností dle zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, rovněž využití institutu zvláštního příjemce. Tedy situace, kdy s poskytnutou dávkou hospodaří ve prospěch oprávněného např. sociální pracovník. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …