ÚSTR: Výstava „Velehrad Vás volá!“ v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci

05.11.2015 18:26

Velehradská pouť v roce 1985 u příležitosti 1100. výročí úmrtí sv. Metoděje šokovala komunistický režim. Výstava věnovaná této do té doby nemyslitelné události byla v pondělí 2. 11. zahájena vernisáží v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci.

ÚSTR: Výstava „Velehrad Vás volá!“ v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Vypískat komunistické funkcionáře, to bylo v roce 1985 téměř nepředstavitelné. Přesto k tomu došlo. V jihomoravském Velehradě se chystala velká poutní slavnost, kterou měl navštívit i papež Jan Pavel II. Komunistický režim mu však vstup do země nepovolil a rozhodl se poutní slavnost proměnit v mírovou manifestaci.

Osobnosti ve skryté církvi však zmobilizovaly čtvrt milionu převážně mladých lidí, kteří povzbuzeni výzvou papeže Jana Pavla II. „Nebojte se!“, vypískali na Velehradě komunistické funkcionáře a předložili režimu účet za desetiletí náboženského útlaku a nerespektování občanských práv.

Výstava „Velehrad Vás volá!“ mapuje události, které pouti předcházely, situaci církevních organizací v 80. letech a následně samotný průběh shromáždění a jeho důsledky. Přibližuje a aktivity některých významných osobností skryté církve.

Expozice se z velehradské kaple sv. Cyrila a Metoděje a z moravských kostelů (sv. Martina v Blansku, sv. Jakuba St. v Boskovicích a kostela sv. Jiří ve Velkých Opatovicích) přesouvá na akademickou půdu Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci.

Slavnostní vernisáž zahájil za přítomnosti ředitele ÚSTR Zdeňka Hazdry a kurátorky výstavy Stanislavy Vodičkové rektor univerzity Jaroslav Miller. Na vernisáži byl přítomen také přímý účastník událostí z Velehradské pouti 1985 P. Rudolf Smahel, který vyučuje pedagogiku na Cyrilometodějské teologické fakultě Palackého univerzity.

U příležitosti vernisáže se setkali také někteří přímí účastníci událostí Velehradské pouti 1985, kteří se s hosty podělili o své osobní zážitky.

Výstavu připravily Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci, Centrem Aletti v Olomouci, Ústavem pamäti národa v Bratislavě a Římskokatolickou farností Velehrad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…