ÚZSVM: Výběrové řízení s aukcí výrazně zvyšuje výnosy z prodeje nemovitostí

19.04.2016 11:23

O jednu čtvrtinu se v průměru daří navýšit ceny nemovitostí, které Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nabízel k prodeji prostřednictvím výběrového řízení s aukcí. Díky této nově zavedené metodě prodeje se jen českobudějovickému pracovišti ÚZSVM podařilo v osmi aukcích navýšit původně nabízenou cenu o zhruba 1,25 milionu korun.

ÚZSVM: Výběrové řízení s aukcí výrazně zvyšuje výnosy z prodeje nemovitostí
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„Výběrové řízení s aukcí, které jsem zavedla v polovině minulého roku, se viditelně osvědčilo. Dochází k navýšení příjmů do státního rozpočtu v řádech desítek milionů korun ročně,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.  „Nový způsob prodeje státního majetku je transparentnější, omezuje potenciální spekulace a stížnosti na průběh výběrových řízení,“ dodala.

Od října 2015 do března 2016 se v rámci pracoviště ÚZSVM České Budějovice uskutečnilo osm výběrových řízení s aukcí. Rekordní prodej zaznamenal dům v obci Strunkovice nad Blanicí v okrese Prachatice. Nejvyšší písemná nabídka činila 280 tisíc korun, během aukce, jíž se zúčastnili tři účastníci, se cena vyšplhala o dalších 130 tisíc korun, tedy o 46,4 procent, a dosáhla částky 410 tisíc korun.

Druhý nejvyšší nárůst – o 43,8 procent – přinesla aukce družstevního bytu v Jindřichově Hradci. Nejvyšší nabídka po otevření obálek zněla na 480 tisíc, v aukci, v níž proti sobě přihazovali dva zájemci, vystoupala cena po 11 příhozech na částku 690 tisíc korun.

Objemově největší nárůst – celkem 370 tisíc korun (18,5%) však vykázala aukce domu s pozemky v Českých Velenicích. Ze dvou milionů se cena vyšplhala na 2,37 milionu korun.

Výběrové řízení s aukcí využil ÚZSVM i v jiných regionech. Například se osvědčilo při prodeji bývalého kulturního domu Svornost v Plzni, který se prodal za 8,83 milionu korun.

K prodeji státního majetku ve formě výběrového řízení s aukcí dochází v případě, že doručené nabídky splňují podmínky výběrového řízení. Po otevření poslední obálky předseda komise pro otevírání obálek zahájí aukci na výši nabídnuté ceny. Aukce se mohou zúčastnit ti,  jejichž  nabídnutá cena v listinné podobě byla mezi 2/3 nejvyšších nabídek a osobně se účastní otevírání obálek. Tito účastníci mohou na místě přihazovat nad nejvyšší písemně zaslanou nabídnutou cenu. Průběh přihazování řídí předseda komise, přičemž před začátkem stanoví minimální výši příhozu (v rozpětí 100 Kč až 10 % nejvyšší písemně nabídnuté ceny). Aukce je ukončena trojí výzvou k dalšímu příhozu bez odezvy. Ihned po ukončení oznámí předseda komise jméno účastníka, který podal nejvyšší nabídku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…