ÚZSVM předal Národnímu muzeu rozsáhlou sbírku nerostů

06.11.2017 12:00

Rozsáhlou kolekci nerostů předalo odloučené pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Chomutov do sbírek přírodovědecké expozice Národního muzea.

ÚZSVM předal Národnímu muzeu rozsáhlou sbírku nerostů
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

?Velký soubor nerostů, který chomutovské pracoviště ÚZSVM převzalo na základě usnesení okresního soudu jako odúmrť, tvoří několik set různě zpracovaných minerálů a hornin pocházejících většinou z české i německé strany Krušných hor.

ÚZSVM nabídl sbírku k bezúplatnému převodu státním organizacím a organizačním složkám státu. O nerosty projevilo zájem Národní muzeum, příspěvková organizace zřízená Ministerstvem kultury ČR. Kolekce nyní putuje do Přírodovědeckého muzea, které je součástí Národního muzea. Sbírka byla muzeu předána na základě smlouvy o změně příslušnosti hospodařit s majetkem státu.

Převedený soubor sestává převážně z leštěných achátů z německé lokality St. Egidien u Glauchau v Sasku, které byly vlastnoručně nasbírány zemřelým. Menší část kolekce tvoří acháty a jiné křemenné horniny z německé a české strany Krušných hor – Schlottwitzu, Horní Halže a Ahníkova a další z nalezišť v Podkrkonoší.

Z nově získané kolekce budou v Národním muzeu vybrány dvě desítky nejhezčích a nejvýraznějších vzorků achátů v jejich rozmanitých podobách. Tento soubor vybraných kusů bude zapsán do přírůstkové knihy mineralogicko-petrologického oddělení muzea. Každý nerost bude evidován samostatně a kameny se stanou součástí systematické sbírky minerálů Národního muzea. Zbytek převedené pozůstalosti bude uložen a evidován pod jedním hromadným číslem v doprovodné dokumentaci mineralogické sbírky.

V muzeu bude ke sbírce přiložena i dokumentace – kromě smlouvy o bezúplatném převodu z ÚZSVM do vlastnictví Národního muzea a předávacího protokolu také informace o samotném sběrateli. Tyto údaje shromáždili pracovníci chomutovského pracoviště ÚZSVM v místě jeho bydliště, získali také rodinné fotografie a sestavili sběratelův rodokmen. Tímto bude pro budoucí generace uchována i památka na sběratelskou činnost zemřelého.

Minerály zařazené v systematické části mineralogické sbírky Národního muzea slouží jako dokumentace přírodních poměrů na významných geologických a mineralogických lokalitách. Zároveň mohou posloužit k badatelům a fotografie k publikačním účelům. Vybrané kameny mohou být popřípadě zařazeny do tematických výstav.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…