ÚZSVM získal do své správy karlínskou Invalidovnu

16.09.2015 13:34

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) převzal od Ministerstva obrany rozsáhlý barokní objekt bývalé Invalidovny v pražské čtvrti Karlín.

ÚZSVM získal do své správy karlínskou Invalidovnu
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Stalo se tak na základě usnesení vlády České republiky ze dne 15. června 2015, podle kterého přejde příslušnost hospodařit s vybraným majetkem České republiky na ÚZSVM.

„Náš úřad je specializovaný na hospodaření se státním majetkem, proto převod tohoto areálu z Ministerstva obrany vítáme. Nyní provedeme důkladnou analýzu možností dalšího hospodaření s tímto významným pražským objektem,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Areál Invalidovny je kulturní památkou a zahrnuje zastavěnou plochu a nádvoří o výměře přes 12 tisíc m² a zahrady, které mají rozlohu téměř 10 tisíc m². Pražská Invalidovna byla postavena v letech 1731 až 1737 podle vzoru pařížské Invalidovny pro účely ubytování válečných invalidů. Fungovala téměř 200 let, než byl její provoz roku 1935 ukončen. Posléze byl areál využíván zejména Vojenským ústředním archivem.

Areál je velmi oblíbený mezi filmaři. Miloš Forman zde například natáčel některé scény svého úspěšného filmu Amadeus. V blízké době zde bude německý štáb natáčet šestidílný historický seriál ze zdravotnického prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…