ÚZSVM zveřejnil výroční zprávu o své činnosti v roce 2015

24.03.2016 11:52

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zveřejnil na svých webových stránkách výroční zprávu za rok 2015. Informuje v ní o výsledcích hospodaření, pozitivně ovlivněných rekordními příjmy i snížením provozních nákladů, nárůstu právního zastupování a o hospodaření s majetkem státu. Obsahuje rovněž informace o registru CRAB, agendě tzv. neznámých vlastníků nemovitostí i o řadě dalších agend, které ÚZSVM ze zákona vykonává.

ÚZSVM zveřejnil výroční zprávu o své činnosti v roce 2015
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

„Rok 2015 patřil v historii ÚZSVM k těm nejúspěšnějším, ale i pracovně nejnáročnějším, a to jak z hlediska řešení prioritních úkolů souvisejících se snahou o zefektivnění hospodaření a fungování úřadu, tak i přípravy legislativních změn, které se ho týkají,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Mimořádně úspěšně si ÚZSVM vedl v oblasti zvyšování příjmů, které se podařilo oproti roku 2014 fakticky zvýšit o 100 procent, a výsledných 1,93 miliardy korun bylo rekordních v celé dosavadní historii. Velký podíl na tom měla dražba areálu na náměstí Republiky v Praze, který se podařilo prodat za 790 milionů korun, tedy nejvyšší částku za prodej nemovitosti v celé historii úřadu.

V roce 2015 rovněž ÚZSVM vykázal výrazné meziroční snížení výdajů, které klesly o více než 192 milionů korun na 1,43 miliardy Kč. Tato částka představuje nejnižší výdaje v celé historii úřadu. Za snížením stojí zejména snaha o maximální úsporu ve vynakládání prostředků a zlepšení spolupráce uvnitř státu.

ÚZSVM ke konci roku 2015 vedl 9 269 právních jednání v souhrnné hodnotě přes 530 mld. Kč s úspěšností více než 96 %. Jen Územní pracoviště v Praze dosáhlo úspěchů přesahujících 41 miliard korun. Příkladem jsou spory ve věci solárních elektráren, kde se podařilo uhájit více než 3,2 miliardy korun nebo spory s Casinem Kartáč.

Významným úspěchem loňského roku byl výrazný meziroční nárůst dohodnutých jednání, při nichž ÚZSVM zastupuje ostatní státní subjekty. V roce 2014 ÚZSVM uzavřel 366 dohod, zatímco v roce 2015 se podařilo uzavřít 871 dohod, což představuje nárůst o 505 dohod. ÚZSVM v těchto případech jedná vlastními zaměstnanci namísto finančně nákladných externích právních kanceláří. Převzetím zastupování od jiných státních subjektů proto přináší značné úspory pro Českou republiku.

ÚZSVM ke konci roku 2015 spravoval celkem 277 768 majetkových položek v souhrnné účetní hodnotě téměř 18,5 miliardy Kč. Nemovitosti mají účetní hodnotu cca 10,6 miliardy Kč a movitý majetek cca 7,9 miliardy Kč. V majetkovém portfoliu úřadu se nachází i cenné papíry, majetkové účasti a další finanční majetek v přibližné hodnotě téměř 5,7 miliardy Kč. ÚZSVM měl ke konci roku 2015 v majetkové evidenci i 84 zvířat, ve velké většině psů.

V roce 2015 ÚZSVM bezúplatně převedl 20,6 tisíce nemovitých položek v účetní hodnotě 560 milionů Kč. Nejvíce těchto nemovitostí získal Státní pozemkový úřad (4,8 tisíce položek v pořizovací hodnotě 77 milionů Kč), státní podnik Lesy ČR (1,8 tisíce položek v pořizovací hodnotě 29 milionů Kč), státní podniky povodí (1,9 tisíce položek v pořizovací hodnotě necelých 18 milionů Kč).

ÚZSVM v loňském roce také provedl inventuru státem vlastněných nemovitostí vedených v katastru nemovitostí a jejich analýzu. Výsledkem je unikátní dokument Mapa majetku státu, který přinesl přesné údaje o počtu nemovitostí, s nimiž stát hospodaří. Odhalil mimo jiné přes 25 tisíc nemovitostí zapsaných na nedohledané a neexistující státní subjekty nebo státní podniky v likvidaci. Za pouhé čtyři měsíce se pak podařilo přes 1 800 nemovitostí převést do správy ÚZSVM a dalších několik set na jiné státní instituce.

Kompletní výroční zprávu ÚZSVM za rok 2015 ve formátu PDF naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…