Univerzita Pardubice pořádá Velký vědecko-technický jarmark

15.06.2015 15:35

Na úterý 16. června připravila Univerzita Pardubice ve spolupráci s partnery VĚDECKO-TECHNICKÝ JARMARK uprostřed města. Všichni zájemci bez rozdílu věku se vydají po stopách vědy, techniky a nejrůznějších vědeckých disciplín, pokusů a principů. Tentokrát vědci a vysokoškoláci obsadí se svým vědeckým festivalem a populárně-naučnými zážitkovými stánky, stanovišti a demonstracemi novou pardubickou pěší zónu - třídu Míru.

Univerzita Pardubice pořádá Velký vědecko-technický jarmark
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

VELKÝ VĚDECKÝ FESTIVAL zajímavostí ze světa vědy v podobě celodenního populárně-naučného programu plného pokusů a poučení, her a zábavy bude trvat od 9 až do 17 hodin a vyroste na hlavní pardubické třídě Míru za polyfunkčním domem Magnum.

Pro návštěvníky je připraveno přes čtyřicet nejrůznějších zážitkových stanovišť a experimentálních dílen připravených jak týmy všech sedmi fakult Univerzity Pardubice - chemicko-technologické, ekonomicko-správní, dopravní, elektrotechnické, zdravotnické, filozofické i restaurování, tak řadou partnerů.

Po celý den čeká na školy a jejich žáky a studenty kromě zážitkových a experimentálních dílen na třídě Míru další doprovodný program.

Se svým programem se připojují čtyři pardubické střední školy - střední průmyslová škola chemická, zdravotnická, elektrotechnická i potravinářství a služeb, která zájemce zavede i do svého výukového mlýna.

Na chodníku mezi stánky vyrostou sluneční hodiny, mozkové závity potrápí hlavolamy všeho druhu, program doplní i pardubická Hvězdárna barona Artura Krause. Na třídě Míru vyroste i mobilní planetárium s filmy o vesmíru pro děti od 5 do 10 let a zvídaví zájemci dostanou odpovědi na to, jak se vyrábí ruční papír nebo jak technika pomáhá handicapovaným. A ti, co mají šikovné ručičky, si přijdou na své ve výtvarné dílně.

Pro příchozí, kromě hlavních demonstračních stanovišť na třídě Míru, nabízejí partneři dále: speciální exkurze do expozic ve Východočeském muzeu v Pardubicích a ve Východočeské galerii v Pardubicích, komentované procházky městem Pardubice doplněné výkladem o historii města a vývoji domovních znamení.

Chybět nebudou ani bublinová show nebo ochutnávka drinků a netradičních výrobků molekulární kuchyně. Hasiči ukáží techniku používanou při zásazích a městská policie přiveze služební skútr, radar i koně. Své mobilní vědecké exponáty přiveze Národní technické muzeum.
 

Část dopoledního programu je speciálně vyhrazena školám, pro něž jsou připraveny vědecko-populární show jednoho z nejznámějších popularizátorů vědy u nás Michaela Londesborougha, jízdy pardubickou lodí Arnošt do plavební komory či speciální představení „Bláznivé nůžky“ Východočeského divadlo Pardubice.

Univerzita Pardubice pořádá VĚDECKO-TECHNICKÝ JARMARK v roce připomínání 65 let svého vzniku.

Akce se koná díky univerzitnímu popularizačnímu projektu Brána vědě/ní otevřená II., který je spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Je součástí Pardubických městských slavností, které nesou podtitul „Zrcadlo umění“ a jsou pořádané ve dnech 16. - 19. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…